Verbeter je leven - Zelfreflectie

De onderstroom uitgelegd


Ik kreeg een mail me de vraag ‘wat is de onderstroom nou eigenlijk en hoe kun je die bereiken?’. Ik vond het een goede vraag. De onderstroom is een van die begrippen uit systemisch werk die ik meer voel dan dat ik ze weet. Hetzelfde heb ik bij ‘leidend principe’ en ‘gewetens’. Dat voelen dat vraagt vlieguren in deze kennis.

Ik weet ook zo goed hoe irritant ik het vond toen ik net begon met de kennis te leren, dat niemand de moeite leek te nemen om me op weg te helpen met goede beschrijvingen. Dus mijn antwoord op deze vraag is een poging om een goede beschrijving te geven. Ik deel het met je, misschien heb je er iets aan:

De onderstroom uitgelegd: het antwoord op de vraag

In systemisch werk ga je op zoek naar de verborgen informatie over hoe verbindingen lopen. Want als die verbindingen goed geregeld zijn, dan laat zich dat op de bovenstroom zien als succes. Overvloed en gezondheid komen als vanzelf op je pad. Zijn die verbindingen niet goed geregeld, dan wordt het ploeteren. Je merkt dan dat je hard werkt, ontzettend je best doet maar eigenlijk niet echt vooruit komt. Op de onderstroom zit er iets knel.

Informatie uit de onderstroom

De manier van informatie krijgen uit de onderstroom is heel anders dan in de bovenstroom. In de bovenstroom moet je het vooral goed snappen, je hersens gebruiken, een goede analyse maken. Op de onderstroom gaat het over verbindingen, dan heb je niets aan dit soort slimmigheid. Je moet bereid en beschikbaar zijn om fenomenologisch waar te nemen. Dat betekent: waarnemen zoals het zich laat zien, zonder interpretatie of vervorming.

Manieren om de onderstroom te bereiken

  1. Zorg dat je innerlijke staat is van niet-hoeven-weten. Je hoeft niet precies te weten hoe iets in elkaar zit. Je hoeft het niet te snappen, je hoeft het ook niet te herkennen. Dit maakt je ontvankelijk voor onderstroom informatie.
  2. Zet je lichaam aan. Informatie uit de onderstroom is te herkennen aan veranderingen in je lichaam: je krijgt kippenvel, je merkt dat het warm krijgt of je houdt je adem in. Als je op zoek gaat naar informatie uit de onderstroom dan let je heel goed op veranderingen in je lichaam. Je geeft de veranderingen betekenis door je af te vragen: ‘waar reageer ik op dat ik dit nu waarneem?’
  3. Maak van alles wat je doet een uitnodiging. Iedere vraag die je stelt, iedere suggestie die je doet, iedere vorm die je aanbiedt heeft het karakter van een uitnodiging. Hiermee maak je het niet-fysieke deel van de ruimte waarin je kunt werken zo groot mogelijk en ben je beschikbaar om alle verbindingen waar te nemen.

Deze drie manieren kun je tegelijkertijd inzetten. Wil je ze oefenen? Begin dan met een van deze manieren en voeg de andere later één voor één toe.

meer
Rake Vragen

gratis
inspiratie

Volg alle blogs, video’s en podcasts van Siets Bakker over hoe zij Rake Vragen en systemisch werken gebruikt om een goed leven te leiden.

Je ontvangt iedere twee weken een mail met nieuwe inspiratie. Het is natuurlijk gratis en je kunt je elk moment afmelden.

Verbeter je leven - Mindset shift
Scroll naar boven