cript>Rake Vragen

Opleiding Systemisch werken

Nog beter je best doen is niet langer een oplossing.

Ook slimmer werken of het beter weten niet.

De problemen van nu vragen nieuwe oplossingen, met nieuwe tools.

De kennis en wijsheid over hoe je delen met elkaar verbindt is belangrijker dan ooit tevoren. Het behoort tot de algemene ontwikkeling van ieder mens en professional, die nu zo nodig is. Een opleiding met heel veel praktische tips, tools en toepassingen.

Activeer jouw systemische wijsheid

Meld je nu aan voor de opleiding praktisch Systemisch werken met 4 trainingsdagen op een heerlijke locatie, inclusief de compleet vernieuwde online modules.


Ik meld me direct aan!

De eerstvolgende lichtingen

September
Trainingsdagen: 13-09, 18-10, 8-11 en 13-12
Culemborg
Januari (2024)

Trainingsdagen: 24-01, 28-02, 20-03 en 24-04
Culemborg

In deze opleiding leer je...

 • wat systemisch werken is en kan doen. Ook: wat het niet kan.

 • verschillende soorten systemen te herkennen.

 • je eigen familiesysteem beter kennen.

 • hoe het lekker kan lopen in systemen en hoe je problemen via verbindingen kunt aanpakken.

 • wanneer iets groter is dan alleen de betrokken personen en hoe je daar verstandig op kunt reageren.

 • hoe schijnbaar losstaande problemen systemisch met elkaar verbonden zijn.

null

"Deze opleiding geeft je belangrijke wegwijzers naar de onderstroom die je anders zo wel eens kunnen missen. Je wordt op een fundamentele manier anders aan het denken gezet waarbij Siets de dingen heel helder en praktisch uitlegt"


Anne

mediator

Onze visie

In de opleiding systemisch werken maken we geen onderscheid tussen familiesystemen of organisatiesystemen. Jij staat centraal. Wie jij bent, hoe jij deel bent van verschillende systemen in jouw leven, hoe deze elkaar en jou beïnvloeden en je helpen om je dromen te verwezenlijken of juist niet. We gebruiken alles wat er is en werken dus zowel met opstellingen als met andere systemische werkvormen. Steeds vanuit het perspectief van jouw leven. Onze aanpak is misschien wat onconventioneel: het is zeer doeltreffend en eigentijds.

Verwacht veel

 • Je leert jezelf op nieuwe manieren kennen. Je wordt er vaak een leukere partner/ouder/zoon of dochter van!

 • Je begrijpt beter wat anderen meemaken en je contact met anderen verdiept hierdoor zonder dat je je eigen grenzen overschrijdt.

 • Je weet je plek in je werk veel beter te vinden en te gebruiken waardoor het allemaal makkelijker wordt.

 • Je weet tot welke patronen (en daarmee ook problemen) je door je systeem van herkomst, gemakkelijk aangetrokken voelt en hoe je dit kunt transformeren naar keuzes die voedend zijn.

 • Je voelt je gezien en gewaardeerd.

 • Je krijgt nieuwe mogelijkheden.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Voor jou, als je beter wilt begrijpen hoe verborgen verbindingen ervoor zorgen dat je soms moeiteloos succesvol bent en een andere keer moet ploeteren voor een klein beetje resultaat.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Online modules: zet de verdubbelaar in

De online modules bevatten de inhoud die je normaal in 6 trainingsdagen zou leren. De uitleg, de oefeningen, de verdieping kun je nu op eigen tempo volgen, zo vaak als je wilt.

In de besloten online omgeving van Rake Vragen staan de kennis modules op je te wachten. In deze modules worden alle theoretische concepten en begrippen begrijpelijk uitgelegd. Kijk de video. Lees het transcript. Luister de .mp3. Activeer je kennis in de reflectie en pas het toe met behulp van het werkboek. Zo vaak als jij wilt, een jaar lang. De modules worden 3 weken voor de eerste trainingsdag geactiveerd.

Trainingsdag 1: jouw systemen

Weten waar je bij hoort en wat dat betekent.

Je bent geboren in een familie, er is niemand die geen voorouders heeft. Wat dat betekent, komt op de eerste trainingsdag aan bod. Inmiddels ben je volwassen en heb je misschien zelf een gezin gesticht. Het leven dat je ontvangen hebt geef je weer door. Als je geen kinderen hebt, dan doe je dat in andere vormen. Als professional stel je al dit beschikbaar voor het systeem waar je voor werkt. Alle patronen en dynamieken die dit veroorzaakt, leer je kennen op de eerste trainingsdag. Van jezelf en van de anderen.

Monique De Heer is je trainer op deze dag. Zij is werkelijk een expert in familiesystemen en hoe je dit als professional inzet.

Trainingsdag 2: verbindingen goed regelen

Als de verbindingen goed geregeld zijn, kan het leven in overvloed stromen.

De tweede trainingsdag besteden we aan het leren kennen van hoe de delen in systemen onderling verbonden zijn. In de klassieke systemische benadering zijn dit de vier wetmatigheden: oorsprong, compleetheid, ordening en uitwisseling. Als die verbindingen goed geregeld zijn, heb je positieve ervaringen zoals gezondheid, plezier en succes. Als ze niet goed geregeld zijn dan ervaar je symptomen zoals weinig energie, gevoel tegengewerkt te worden of steeds dezelfde ervaringen meemaken.

Siets Bakker is je trainer op deze dag. Zij kan als geen ander de abstracte systemische concepten vertalen naar jouw eigen wereld.

Trainingsdag 3: communiceren met systemen

Systemen hebben een eigen taal, een die iedereen van nature verstaat.

Er is een specifieke manier waarop systemen laten weten hoe het met ze gaat. Als het goed gaat ervaar je flow, plezier en succes. Als het niet goed gaat, zijn er heel veel verschillende oorzaken die je kunt aanwijzen. Het herkennen dat er iets niet goed zit in de verbindingen vraagt een specifieke manier van luisteren en waarnemen. In de opleiding oefenen we hier veel mee en leer je hoe deze informatie te gebruiken.

Monique de Heer is je trainer op deze dag. Met meer dan 30 jaar ervaring in de zorg, weet zij als geen ander hoe je met systemen communiceert.

Trainingsdag 4: systeemrommel

Het is niet alleen van jou.

Op de vierde trainingsdag brengen we het geheel nog een stap verder: soms is namelijk wat jij meemaakt, niet alleen van jou. Soms is het ook of vooral, van een systeem waar je bij hoort. De dynamieken in dat systeem bepalen wat wenselijk en logisch is om te doen. Dat ontslaat niemand van zijn verantwoordelijkheid om goed te doen. We pakken een paar grote thema’s beet en onderzoeken die met systemische kennis. Zodat er een gezonde handelingsruimte ontstaat, voor jou en voor anderen.

Siets Bakker is je trainer op deze dag. Zij ruimt als organisatieadviseur graag systeemrommel op en leert je graag hoe je dat doet.

Certificaat en masterclasses

We sluiten de opleiding af met een kennistoets en een praktijkproef. Het goed afleggen van beide onderdelen levert je het certificaat op.


Exclusief voor deelnemers van onze opleidingen.

Twee keer per jaar zijn er exclusieve masterclasses voor (oud)deelnemers van opleidingen. De onderwerpen zijn heel divers maar het gaat áltijd over de laatste ontwikkelingen van systemisch werken en Rake Vragen. Altijd door Siets gegeven, soms met een collega. De masterclasses helpen je je kennis te onderhouden, je netwerk verder uit te bouwen en je kunt jezelf weer even opladen.

Op een fijne, luxe locatie

Praktisch

 • De trainingsdagen starten om 10:00, we eindigen rond 16:00.

 • Onze trainingslocatie is VRIJ in Culemborg. Een mooie plek, tegen het water aan. Je kunt hier goed parkeren (gratis). Gebruik een OV fiets vanaf station Culemborg.

 • Een lekkere gezonde lunch is inbegrepen, afgestemd op jouw dieetvoorkeuren.

 • Je krijgt steeds 3 weken voor een trainingsdag toegang tot de online bibliotheek met de modules met de theorie en uitleg.

Je opleiders

De opleiding wordt gegeven door Siets Bakker en Monique de Heer.

Siets is een van de voorlopers in systemisch werken. Ze is auteur van Systemisch wijzer, Rake Vragen en Onderstroommanagement. Ze is keynote speaker en een zeer ervaren opleider. Haar stijl is speels, direct en vol humor.

Monique is een fantastische trainer en opsteller. Met heel veel finesse en precisie laat ze zien wat de onderliggende dynamieken zijn. 

De eerstvolgende lichtingen

September
Trainingsdagen: 13-09, 18-10, 8-11 en 13-12

Culemborg
€ 1.995,- exclusief 21% BTW

Januari
Trainingsdagen: 24-01, 28-02, 20-03 en 24-04
Culemborg
€ 1.995,- exclusief 21% BTW

accreditatie

Aan de opleiding Praktijk Rake Vragen zijn 18 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: nobco.nl

                   

opleiding systemisch werken

Is deze opleiding voor mij bedoeld?

Dat zul je zelf moeten bepalen. De opleiding systemisch werken is voor jou als je...
- Beter wilt begrijpen hoe families, organisaties en het leven zelf in elkaar zitten.
- Jezelf wilt blijven ontwikkelen en durft te reflecteren.
- Lol hebt in oplossen van hardnekkige problemen.
- Meer wilt weten van systemisch werken maar met beide benen op de grond wilt blijven staan.
- De best mogelijk partner en/of ouder wilt zijn.
- Met mensen (samen)werkt.
- Bij wilt blijven bij de kennis die nu belangrijk is.
- Gelijk wilt kunnen toepassen wat je leert.
- Graag een training volgt op locatie (bij lockdown wordt het verplaatst).

Is er een vooropleiding nodig? Of moet ik eerst de basistraining gevolgd hebben?

Alles wat je weten moet krijg je aangeboden in de opleiding. Iedereen, met elke achtergrond, met iedere fuctie.

Kan ik ook op factuur betalen?

Meld je aan en kies voor ‘overboeking’ bij betaalwijze. Je ontvangt direct een factuur per mail. Na betaling van de factuur is je aanmelding definitief. Een andere mogelijkheid is om je werkgever te vragen contact op te nemen via contact@rakevragen.com met instructies voor facturering (sommige werkgevers werken met routecodes of inkoopnummers).

Zijn er nog andere kosten?

Nee, er zijn geen andere kosten. Je krijgt alles wat nodig is.

Hoe is de kwaliteit geborgd?

Wij laten ons regelmatig auditen en zijn lid van NRTO, een vakvereniging voor training en opleiding. Het lidmaatschap gaat gepaard met een uitgebreid inhoudelijk onderzoek waarin opbouw, didactiek, processen en ontwikkeling stevig getoetst worden. Daarnaast evalueren we steeds met deelnemers en luisteren naar de feedback.

             

€ 1.995,- (ex. 21% BTW)