opleiding modern systemisch werken

👉Deze opleiding systemisch werken is er voor dappere en vastberaden professionals omdat het tijd is deze kennis volledig te benutten

👊Voor als je net als wij doorhebt dat nog harder werken en nog beter je best doen uiteindelijk alleen maar ten koste van jezelf gaat. 

👍Leer hoe systemen functioneren waardoor jij moeiteloos jezelf kunt zijn en succes boekt.

€ 1.995,- exclusief BTW

de opleiding systemisch werken van Siets Bakker

wat je leert

onze visie

In de opleiding systemisch werken maken we geen onderscheid tussen familiesystemen of organisatiesystemen maar jij staat centraal. Wie jij bent, hoe jij deel bent van verschillende systemen in jouw leven, hoe deze elkaar en jou beïnvloeden. 

We gebruiken alles wat er is en werken dus zowel met opstellingen als met andere systemische werkvormen. Steeds vanuit het perspectief van jouw leven. 

Onze aanpak is misschien wat onconventioneel: het is zeer doeltreffend en eigentijds.

onze aanpak

1

modern

Onze opleiding systemisch werken zit vol met de laatste inzichten en kennis. De klassieke inzichten zijn vertaald naar de wereld van hier en nu.

2

blended

De opleiding bestaat uit 4 trainingsdagen en 20 online modules waarin alle theorie uitgelegd wordt. Inclusief reflectievragen, werkboek, bonus en boekentips.

3

praktisch

Alles, letterlijk álles, is er in de opleiding systemisch werken op gericht dat jij het zelf in je eigen leven en werk kunt gebruiken. Toepasbaarder dan dit, wordt het niet.

locatie

basistraining rake vragen

Dientengevolge moeten hier ook nog een paar woorden. Daar staat tegenover dat het wel effect gaat hebben. In het bijzonder in de impact. Om kort te gaan hoop ik dat het zo goed is. in één woord dit is gekkigheid. hieruit kunnen we afleiden dat er iets niet klopt. Ofschoon iedereen z’n best doet. Aangenomen dat dit voldoende is. Is alles bij elkaar dit wat ik kan doen.

Plek om de hoek: onze eigen trainingslocatie

Op onze eigen superfijne locatie in Den Haag. Helemaal ingericht op de behoefte van deze opleiding.

Kom je met de auto, dan betaal je alleen ’s middags parkeergeld, in de direct omgeving zijn altijd voldoende plekken. Wanneer je met het OV komt, neem dan de tram naar halte van Speijkstraat, vanaf hier is het 3 minuten lopen. Of neem lekker een OV fiets.

Kom je liever de avond ervoor aan? Dan hebben we een paar supertoffe overnachtingsmogelijkheden voor je gevonden. Trakteer jezelf! 

data

data van de opleiding systemisch werken

januari 2025

15 januari, 12 februari, 12 maart en 16 april
trainer: Siets Bakker

maart 2025

13 maart, 10 april, 15 mei en 19 juni
trainer: Monique de Heer

tijd

basistraining rake vragen

rijke dag

Onze trainingsdagen staan erom bekend dat het rijk en volle dagen zijn. Je bent vanaf 09:30 welkom opdat je lekker rustig kunt aankomen. We starten vervolgens om 10:00 en sluiten rond 16:00 af. 

€ 1.995,- exclusief BTW

ons
aanbod

de opleiding systemisch werken ons aanbod

Dit is een zin daar staat tegenover dat het nergens over gaat. Hieruit kunnen we afleiden dat het moeilijk is. De lat ligt anders gezegd op de verkeerde plek. Resumerend leidt dit tot niets. Maar door middel hiervan leren we. 

de verdubbelaar

 • 20 online modules bevatten de inhoud die je normaal in 6 trainingsdagen zou leren. De uitleg, de oefeningen, de verdieping kun je nu op eigen tempo volgen, wanneer je wilt.
 • In de besloten online leeromgeving staat de kennis modules voor je klaar. Kijk de video, lees het transcript, luister de .mp3, verdiep met de bonus en geniet van de boekentips. 
 • Je volgt de modules zoals jij wilt, een jaar lang. De modules worden 3 weken voor de eerste trainingsdag geactiveerd.

dag 1: jouw systemen

 • Weten waar je bij hoort en wat dat betekent. Je bent geboren in een familie, er is immers niemand die geen voorouders heeft. Wat dat betekent, komt op de eerste trainingsdag aan bod.
 • Als professional stel je al dit dan beschikbaar voor het systeem waar je voor werkt.
 • Vandaar dat we op de eerste trainingsdag in de eerste plaats starten met alle patronen en dynamieken die dit veroorzaakt. In de tweede plaats met die van jezelf én in de derde plaats natuurlijk die van anderen.

dag 2: de verbindingen goed regelen

 • De tweede trainingsdag besteden we vervolgens aan het leren kennen van hoe de delen in systemen onderling verbonden zijn.
 • In de klassieke systemische benadering zijn dit namelijk de vier wetmatigheden: oorsprong, compleetheid, ordening en uitwisseling. Als die verbindingen goed geregeld zijn, heb je dientegevolge positieve ervaringen zoals gezondheid, plezier en succes. 
 • Je leert daarom waar je op letten moet en hoe je  verbindingen anders kunt organiseren.

dag 3: communiceren met systemen

 • Er is een specifieke manier waarop systemen laten weten hoe het met ze gaat, dat blijkt uit signalen als flow, plezier en succes. Wanneer het niet goed gaat zijn er heel veel verschillende oorzaken die je kunt aanwijzen. 
 • Het herkennen dat er iets niet goed zit in de verbindingen vraagt hierom een specifieke manier van luisteren en waarnemen.
 • In de opleiding systemisch werken oefenen we vanwege dat hier veel mee, en leer je hoe deze informatie te gebruiken..

dag 4: systeemrommel

 • Op de vierde trainingsdag brengen we het geheel nóg een stap verder want soms is namelijk wat jij meemaakt, niet alleen van jou. Soms is het namelijk van een systeem waar je bij hoort. Deze trainingsdag besteden we daarom aan het leren kennen van hoe de delen in systemen onderling verbonden zijn.
 • De dynamieken in dat systeem bepalen wat wenselijk en wat daardoor logisch is om te doen. Dat ontslaat echter niemand van zijn verantwoordelijkheid om goed te doen.
 • We pakken een paar grote thema’s beet en onderzoeken die zodoende met systemische kennis. Zodat er een gezonde handelingsruimte ontstaat, voor jou en voor anderen.

certificaat en masterclasses

 • Ter conclusie sluiten we de opleiding systemisch werken af met een kennistoets en een praktijkproef. Het goed afleggen van beide onderdelen levert je uiteindelijk het certificaat op.
 • Twee keer per jaar zijn er ten slotte exclusieve masterclasses voor (oud)deelnemers van opleidingen. De onderwerpen zijn heel divers maar het gaat áltijd over de laatste ontwikkelingen van systemisch werken en Rake Vragen. 
 • Altijd door Siets gegeven, alsook met een collega. Door middel van de masterclasses onderhoud je je kennis, je bouwt je netwerk verder uit en je kunt jezelf weer even opladen.

dit is de beschirjving van de opleiding systemisch werken

€ 1.995,- exclusief BTW

Nog beter je best doen is ondertussen geen oplossing meer. Net als nog slimmer werken of het beter weten dat niet zijn. De problemen van nu vragen nieuwe oplossingen, daaruit volgt: met nieuwe tools. Anders gezegd: systemisch werken biedt de beste antwoorden op de vragen van nu.

onze trainers

trainers van de opleiding systemisch werken

Siets Bakker tijdens de opleiding systemisch werken

Siets Bakker

Siets is een van de voorlopers in systemisch werken. Ze is auteur van Systemisch wijzer, Rake Vragen en Onderstroommanagement. Ze is keynote speaker en een zeer ervaren opleider. Haar stijl is speels, direct en vol humor.  Altijd met als doel uit te nodigen en te delen.

Monique De Heer tijdens de opleiding systemisch werken

Monique de Heer

Monique is een fantastische trainer en opsteller. Met heel veel finesse en precisie laat ze zien wat de onderliggende dynamieken zijn waardoor jij zelf leert herkennen hoe systemen reageren. 

online

Je mag het best weten: we zijn supertrots op de modules in de online leeromgeving. 
Unieke kennis, hoge kwaliteit en altijd beschikbaar voor jou. Een jaar lang. 

de modules

de modules van de opleiding systemisch werken

jouw systemen

de modules van de eerste trainingsdag van de opleiding systemisch werken

de verbindingen kennen

de modules van de tweede trainingsdag van de opleiding systemisch werken

communiceren met systemen

de modules van de derde trainingsdag van de opleiding systemisch werken

systemisch toepassen

de modules van de vierde trainingsdag van de opleiding systemisch werken

preview

impact

reviews opleiding systemisch werken

Aan de ene kant is deze opleiding heel praktisch en toepasbaar. Aan de andere kant heb ik onverwacht veel over mezelf geleerd en zijn er zoveel dingen voor me geopend. Ik kan deze opleiding echt aanraden.
Pieter de Wit
consultant
Deze opleiding geeft je belangrijke wegwijzers naar de onderstroom die je anders zo wel eens kunnen missen. Je wordt op een fundamentele manier anders aan het denken gezet waarbij Siets de dingen heel helder en praktisch uitlegt.
Anne Noppen
coach
Ik heb al eerder systemische dingen gedaan maar had altijd het gevoel dat ik er net naast greep. Deze opleidng heeft me zowel zelfvertrouwen gegeven als heel veel nieuwe manieren om de kennis te gebruiken.
Shirley Kramer
leidinggevende

samen
gevat

De theorie en concepten staan op de achtergrond, dus jouw dagelijkse praktijk staat op de voorgrond. Systemisch werken is zo veel meer dan opstellingen. Zodoende hebben we vanuit onze praktijk een heel scala aan methoden en technieken ontwikkeld: je krijgt ze allemaal.

Door deze andere invalshoek is de opleiding aantrekkelijk met en zonder systemische achtergrond.

logo van de NOBCO voor de 18 PE punten voor de opleiding systemisch werken

Aan de opleiding systemisch werken zijn bovendien 18 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). 

FAQ

FAQ bij de opleiding systemisch werken

voor jou

De opleiding systemisch werken is ontworpen met de bedoeling om systemisch werken heel makkelijk toe te voegen aan je denken en handelen. De opleiding is daardoor geschikt voor jou als je:

 • Beter wilt begrijpen hoe families, organisaties en het leven zelf in elkaar zitten zodat je duurzame keuzes kunt maken.
 • Jezelf wilt blijven ontwikkelen en durft te reflecteren waarmee je jezelf vitaal houdt.
 • Lol hebt in oplossen van hardnekkige problemen omdat het je uitdaagt het beste van jezelf te geven.
 • Meer wilt weten van systemisch werken maar met beide benen op de grond wilt blijven staan.
 • De best mogelijk partner en/of ouder wilt zijn, dat betekent dat je jouw en andere systemen moet kennen.
 • Met mensen (samen)werkt met de bedoeling iets goeds te doen.
 • Bij wilt blijven bij de kennis die tegenwoordig zo belangrijk is.
 • Hoe het ook zij, wilt kunnen toepassen wat je leert.
 • Ten slotte, graag een training volgt op locatie.

Alles wat je weten moet krijg je aangeboden in de opleiding: alles bij elkaar is het een heel compleet aanbod. Als je je voorafgaand aan de opleiding inhoudelijk wilt voorbereiden zou je het boek Systemisch wijzer kunnen lezen. Of in plaats van lezen, kun je het boek tevens gratis luisteren op Spotify.

de basistraining

In de basistraining systemisch werken leer je in de eerste plaatse wat systemisch werken is, waarvoor je het kunt gebruiken en een paar praktische tools. In de opleiding leer je daarnaast ook nog wat erachter zit, waar het vandaan komt. Je wordt dus echt getraind om je eigen systemische wijsheid uit te breiden en te activeren. 

de opleiding

In de opleiding modern systemisch werken gaat het over systemisch werken in de breedte, over hoe je dat op eigentijdse manieren in  kunt zetten. Vragen zijn hier een onderdeel van. Die komen voorbij maar dus als onderdeel van een breder spectrum.

Rake Vragen is een specifieke stroming binnen systemisch werken. In de opleiding Rake Vragen nemen we de vorm van een vraag als uitgangspunt en wordt je echt heel goed in het gebruiken van vragen (ook in vragen die je hardop stelt).

Je zou beide opleidingen kunnen volgen zonder veel dubbelingen tegen te komen.

Stuur een mail met de factuurgegevens en eventuele aanvullende instructies voor facturering (zoals routecodes of inkoopnummers) naar contact@rakevragen.com. Na betaling van de factuur is je aanmelding definitief.

na aanmelding

Direct nadat je je hebt aangemeld, ontvang je je inloggegevens voor onze online leeromgeving. Hierin zie je gelijk de bonus (warming-up) waarin andere experts vertellen hoe zij Rake Vragen in hun werk gebruiken.

Steeds drie weken voor een trainingsdag krijg je toegang tot de 5 modules die horen bij het thema van die trainingsdag. Dit gebruik je om je voor te bereiden op de training. Volg ze niet allemaal direct na elkaar. Het is effectiever om maximaal één module per week te volgen en die helemaal door te werken. De modules die je voor de trainingsdag niet gedaan hebt, kun je daarna gewoon alsnog doen.

tijdsinvestering

Daar heb je zelf invloed op: duik je er helemaal in of doe je het erbij?

De modules in het platform zijn verdeeld over de trainingsdagen. Bij iedere training horen 5 modules, met in totaal 1-1,5 uur aan videomateriaal. Alle content is exclusief voor deze opleiding gemaakt en nergens anders te verkrijgen. 

In de video’s zijn de concepten en theorie uitgelegd. Het is de bedoeling dat je vooraf in elk geval alle video’s bekijkt, zodat we de tijd in de training niet hoeven te gebruiken om de concepten uit te leggen. De video’s zijn ook als podcast te beluisteren.

Bij iedere module zijn specifieke opdrachten toegevoegd. Alle opdrachten zijn zo gemaakt, dat je ze direct kunt integreren in je dagelijkse praktijk. Werk dat je toch al ging doen. De meeste deelnemers blijken zelfs tijd te besparen, doordat ze minder tijd kwijt zijn aan voorbereidingen, anderen overtuigen, minder weerstand ontmoeten en direct interventies doen die direct de juiste beweging op gang brengen.

Je hoeft niet alle opdrachten van alle modules te doen. Het is als een buffet: je neemt een beetje van alles en van wat naar meer smaakt, neem je nog een beetje. Reken per training op 2 – 5 uur extra voorbereiding.

samen deelnemen

In principe is het jullie besluit of je samen wilt deelnemen. Overweeg of je je vrij genoeg voelt in hun aanwezigheid en wat jouw leerproces het meeste versterkt. Wij gebruiken praktijksituaties uit je dagelijkse leven maar je hoeft nooit voorbeelden of details te vertellen. Bovendien zijn er genoeg anderen om mee te oefenen, je hebt veel invloed op wat je wel en niet deelt.

Ben je met meer dan 3 collega’s, neem dan vooraf contact op. Misschien is het dan beter om jullie deelname te spreiden, zodat jullie context niet te dominant wordt voor de andere deelnemers. Het is ook mogelijk om de opleiding als een in company aanbod op te nemen. De voorbeelden en opdrachten worden dan op jullie specifieke situatie aangepast.

Per persoon die deelneemt, moet je apart aanmelden. Het is niet toegestaan je inloggegevens te delen met iemand anders.

kwaliteitsborging

Wij laten ons regelmatig auditen en zijn lid van NRTO, een vakvereniging voor training en opleiding. Het lidmaatschap gaat gepaard met een uitgebreid inhoudelijk onderzoek waarin opbouw, didactiek, processen en ontwikkeling stevig getoetst worden. 

Bovendien is deze opleiding met 18 PE punten geaccrediteerd door de NOBCO.

Ten slotte evalueren we steeds met deelnemers en luisteren naar de feedback.

Nee, er zijn geen andere kosten. Je krijgt alles wat nodig is. Reiskosten en een eventuele (voor)overnachting zijn wel voor eigen rekening.

Neem contact op met Fem Jacobs van onze backoffice: contact@rakevragen.com of ‭06-19658763.‬

Scroll naar boven