opleiding Rake Vragen

👍Al meer dan 1.000 professionals gingen je voor in deze opleiding Rake Vragen, waaronder coaches, interimmers, consultants, trainers, therapeuten maar ook beleidsmedewerkers, juristen, ondernemers, artsen, docenten en ook religieuzen. Kortom: Rake Vragen brengen overal beweging.

Siets Bakker tijdens de opleiding Rake Vragen

Door de opleiding Rake Vragen denk je voorbij problemen en dan zie je snel waarmee ze verbonden zijn.

Je vragen en kwaliteit van aanwezigheid worden ongelofelijk versterkt, met als doel jouw impact te vergroten.

Wanneer je het doorhebt ervaar je gelijk veel meer flow, je komt snel veel verder, zonder dat het veel energie vergt.

Je lost problemen in één keer op, doordat je de onzichtbare structuren achter het probleem zichtbaar maakt.

voor
jou

Wanneer je beter wilt begrijpen hoe verborgen verbindingen ervoor zorgen dat je soms moeiteloos succesvol bent en een andere keer moet ploeteren voor een klein beetje resultaat.

Als je jezelf wilt blijven ontwikkelen in je vak, op een manier die je veel plezier brengt en geïnteresseerd bent in systemisch werk.

Zodra je niet meer gelooft in kant-en-klare oplossingen en antwoorden wilt die passen bij de complexiteit van nu.

de verdubbelaar

wat je leert

ons
aanbod

Dit is een zin daar staat tegenover dat het nergens over gaat. Hieruit kunnen we afleiden dat het moeilijk is. De lat ligt anders gezegd op de verkeerde plek. Resumerend leidt dit tot niets. Maar door middel hiervan leren we opleiding rake vragen. 

de verdubbelaar

 • 20 Online modules bevatten de inhoud die je normaal in 6 trainingsdagen zou leren. De uitleg, de oefeningen, de verdieping kun je nu op eigen tempo volgen, wanneer je wilt.
 • Want in de besloten online omgeving staan de kennis modules voor je klaar. Kijk de video., lees het transcript. luister de .mp3, verdiep met de bonus en geniet van de boekentips. 
 • Je volgt de modules zoals jij wilt, een jaar lang. De modules worden 3 weken voor de eerste trainingsdag geactiveerd.

dag 1: impact

 • Stel dat het niet uitmaakt welke vraag je stelt maar dat je door jouw aanwezigheid impact maakt. Daar gaat deze dag dus over.
 • We werken aan je kwaliteit van aanwezigheid met de bedoeling deze zo krachtig te maken, dat een antwoord misschien niet eens meer nodig is.
 • Hieruit volgt automatisch dat je meer succes hebt door minder te doen.

dag 2: vragen

 • Je krijgt de beste Rake Vragen, de beste doordat je ze altijd kunt gebruiken.
 • Natuurlijk krijg je ook de Rake Vragen kaartenset en de toolbox, dat betekent dat je altijd vragen ter beschikking hebt. 
 • Maar ook leer je hoe je zelf Rake Vragen kunt maken waardoor ze altijd beschikbaar zijn.

dag 3: systemen

 • In de eerste plaats reageren systemen via verbindingen, hoe dat werkt leer je hier. 
 • In de tweede plaats leer je om verbindingen anders te organiseren.
 • Waarmee je uiteindelijk heel gemakkelijk schadelijke patronen boven tafel krijgt en verbindingen anders kunt organiseren waardoor de problemen als vanzelf oplossen.

dag 4: borging

 • In tegenstelling tot wat je misschien gewend bent, besteden we veel aandacht aan het borgen van wat je geleerd hebt.
 • De laatste trainingsdag is voor herhaling en verdieping, ondanks dat dit minder gebruikelijk is.
 • Daaruit volgt namelijk gelijk dat je zelfvertrouwen opbouwt en comfortabal wordt met deze manier van systemisch werken.

50 x Raak!

 • Ter conclusie sluiten we de opleiding systemisch werken af met een kennistoets en een praktijkproef. Het goed afleggen van beide onderdelen levert je uiteindelijk het certificaat op.
 • Twee keer per jaar zijn er ten slotte exclusieve masterclasses voor (oud)deelnemers van opleidingen. De onderwerpen zijn heel divers maar het gaat áltijd over de laatste ontwikkelingen van systemisch werken en Rake Vragen. 
 • De trainingen worden door Siets gegeven, alsook met een collega. Door middel van de masterclasses onderhoud je je kennis, je bouwt je netwerk verder uit en je kunt jezelf weer even opladen.

data

hie zijn de data van de opleiding rake vragen

september 2024

9 september, 14 oktober, 4 november en 9 december in Den Haag. 
trainer: Monique de Heer

januari 2025

20 januari, 17 februari, 17 maart en 14 april in Den Haag. 
trainer: Monique de Heer

Rake Vragen maken zichtbaar waar een probleem mee verbonden is zodat je verder komt.

impact

reviews opleiding rake vragen

opleiding rake vragen

grondig

Siets is grondig, duidelijk en rijkelijk dat blijkt uit dat alles meteen toepasbaar in de praktijk is. Bovendien is elke vraag die ik had beantwoord en meer dan dat. Het online aanbod is fantastisch voedend waardoor ik de trainingsdagen nog beter kon volgen. Het is zodoende een volwaardige opleiding die het leven dragelijker maakt omdat de inhoud alles verlicht.
foto van Geertje Bleukx bij een review over de opleiding Rake Vragen
Geertje Bleukx
conflictcoach en therapeut

prikkelend

Ik werd verrast door de mooie, zuivere, vriendelijke en toch prikkelende in beweging gezet wordende sfeer. Het zijn niet alleen de vragen die raken, ook de voorbereiding, de professionaliteit, humor en evenals de fijnheid waarmee deze opleiding gegeven wordt. Concluderend: van mij zou RAKE VRAGEN (leren stellen en kunnen horen) op veel meer plekken geleerd worden.
foto van Astrid van der Hoek bij een review over de opleiding Rake Vragen
Astrid van der Hoek
vertrouwenspersoon

ruimte

Dit was een goede opleiding, in het bijzonder de opbouw in drie duidelijke blokken/aspecten, veel ruimte om te oefenen, veel materiaal en veel extra's.
foto van Johannnes Kooistra bij een review over de opleiding Rake Vragen
Johannes Kooistra
trainer en adviseur

meld je nu aan

4

trainings-dagen

Op de trainingsdagen zul je onder andere veel oefenen, verdiepen en experimenteren. Zodat je veel vlieguren maakt en je jezelf leert te vertrouwen.

20

online modules

Door middel van de online modules heb je alles wat je nodig hebt om je de kennis helemaal eigen te maken. En aangezien je een jaar lang toegang hebt, kun je je eigen tempo volgen.

opleiding rake vragen

1

toolbox

Soms is het lastig om te beginnen, daarom is er de toolbox. In plaats van alles zelf te bedenken maak je gebruik van de kaartenset en de methodes die je kunt inzetten om de kaarten te gebruiken.

50

50 x Raak!

Met behulp van de serie 50 x Raak! zorg je voor de borging van je kennis en ervaring. Je krijgt dan 50 weken lang, iedere week een van de Rake Vragen met een video over de vraag toegestuurd.

logo van de NOBCO voor de 18 PE punten voor de opleiding systemisch werken

Aan de opleiding systemisch werken zijn bovendien 18 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). 

de modules

impact

de modules van de eerste trainingsdag van de opleiding rake vragen

opleiding rake vragen

vragen

de modules van de tweede trainingsdag van de opleiding Rake Vragen

systemen

de modules van de derde trainingsdag van de opleiding Rake Vragen

borging

de modules van de vierde trainingsdag van de opleiding Rake Vragen

locatie

basistraining rake vragen

Dientengevolge moeten hier ook nog een paar woorden. Daar staat tegenover dat het wel effect gaat hebben. In het bijzonder in de impact. Om kort te gaan hoop ik dat het zo goed is. in één woord dit is gekkigheid. hieruit kunnen we afleiden dat er iets niet klopt. Ofschoon iedereen z’n best doet. Aangenomen dat dit voldoende is. Is alles bij elkaar dit wat ik kan doen.

Plek om de hoek: onze eigen trainingslocatie

Op onze eigen superfijne locatie in Den Haag. Helemaal ingericht op de behoefte van deze opleiding.

Kom je met de auto, dan betaal je alleen ’s middags parkeergeld, in de direct omgeving zijn altijd voldoende plekken. Wanneer je met het OV komt, neem dan de tram naar halte van Speijkstraat, vanaf hier is het 3 minuten lopen. Of neem lekker een OV fiets.

Kom je liever de avond ervoor aan? Dan hebben we een paar supertoffe overnachtingsmogelijkheden voor je gevonden. Trakteer jezelf! 

tijd

opleiding rake vragen begintijd en eindtijd

intensieve dagen

De trainingsdagen zijn er intussen om berucht dat ze zo intensief zijn. Je bent vanaf 09:30 welkom opdat je lekker rustig kunt aankomen. We starten vervolgens om 10:00 en sluiten rond 16:00 af.

data

data van de opleiding rake vragen

september 2024

9 september, 14 oktober, 4 november en 9 december

januari 2025

20 januari, 17 februari, 17 maart en 14 april

Dientengevolge moeten hier ook nog een paar woorden. Daar staat tegenover dat het wel effect gaat hebben. In het bijzonder in de impact. Om kort te gaan hoop ik dat het zo goed is. in één woord dit is gekkigheid. hieruit kunnen we afleiden dat er iets niet klopt. Ofschoon iedereen z’n best doet. Aangenomen dat dit voldoende is. Is alles bij elkaar dit wat ik kan doen.

onze trainers

de trainers van de opleiding rake vragen

Siets Bakker tijdens de opleiding systemisch werken

Siets Bakker

Siets is een van de voorlopers in systemisch werken. Ze is auteur van Systemisch wijzer, Rake Vragen en Onderstroommanagement. Ze is keynote speaker en een zeer ervaren opleider. Haar stijl is speels, direct en vol humor.  Altijd met als doel uit te nodigen en te delen.

Monique De Heer tijdens de opleiding systemisch werken

Monique de Heer

Monique is een fantastische trainer en opsteller. Met heel veel finesse en precisie laat ze zien wat de onderliggende dynamieken zijn waardoor jij zelf leert herkennen hoe systemen reageren. 

FAQ

FAQ bij de opleiding rake vragen

invloed

Als jij in een complexe omgeving werkt of de omgeving is van grote invloed op je werk, dan is dit voor jou. Bijvoorbeeld als je coördineert, adviseert, begeleidt, inricht, vormt, stuurt, leidinggeeft of beïnvloedt. Je leert hoe problemen in het zichtbare deel van die omgeving vaak veroorzaakt worden in het deel dat voorbij het zichtbare is. En welke vragen je kunt stellen om dat weer zichtbaar te maken.

Maar behalve de overduidelijke meerwaarde voor je werk, betekent je deelname ook ontwikkeling van jezelf. Je leert jezelf (opnieuw) beter kennen en groeit als mens. Al was het maar door alle vragen die je je tijdens je deelname stelt.

mail ons

Stuur een mail met de factuurgegevens en eventuele aanvullende instructies voor facturering (zoals routecodes of inkoopnummers) naar contact@rakevragen.com Na betaling van de factuur is je aanmelding definitief.

Nee hoor, je kunt gelijk meedoen. Je bent van harte welkom. Het is wel aan te raden om vooraf het boek Rake Vragen te hebben gelezen.

over de basistraining

In de basistraining Rake Vragen leer je hoe je Rake Vragen als een tool kunt inzetten. In de opleiding leer je ook hoe denkt, handelt en werkt vanuit Rake Vragen. Je krijgt een veel uitgebreidere scholing en meer diepgang.

je kunt gelijk beginnen

Direct nadat je je hebt aangemeld, ontvang je je inloggegevens voor de online leeromgeving van Rake Vragen. Hierin zie je gelijk de bonus waarin andere experts vertellen hoe zij Rake Vragen in hun werk gebruiken.

Steeds drie weken voor een trainingsdag krijg je toegang tot de 5 modules die horen bij het thema van die trainingsdag. Dit gebruik je om je voor te bereiden op de training. Volg ze niet allemaal direct na elkaar. Het is effectiever om maximaal één module per week te volgen en die helemaal door te werken. De modules die je voor de trainingsdag niet gedaan hebt, kun je daarna gewoon alsnog doen.

Op de tweede trainingsdag krijg je de toolbox (toegang tot het online deel + de kaartenset).

hier heb je zelf invloed op

De modules in het platform zijn verdeeld over de trainingsdagen. Bij iedere training horen 5 modules, met in totaal 1-1,5 uur aan videomateriaal. Alle content is exclusief voor deze opleiding gemaakt en nergens anders te verkrijgen. 

In de video’s zijn de concepten en theorie uitgelegd. Het is de bedoeling dat je vooraf in elk geval alle video’s bekijkt, zodat we de tijd in de training niet hoeven te gebruiken om de concepten uit te leggen. De video’s zijn ook als podcast te beluisteren.

Bij iedere module zijn specifieke opdrachten toegevoegd. Alle opdrachten zijn zo gemaakt, dat je ze direct kunt integreren in je dagelijkse praktijk. Werk dat je toch al ging doen. De meeste deelnemers blijken zelfs tijd te besparen, doordat ze minder tijd kwijt zijn aan voorbereidingen, anderen overtuigen, minder weerstand ontmoeten en direct interventies doen die direct de juiste beweging op gang brengen.

Je hoeft niet alle opdrachten van alle modules te doen. Het is als een buffet: je neemt een beetje van alles en van wat naar meer smaakt, neem je nog een beetje. Reken per training op 2 – 5 uur extra voorbereiding.

wat er niet in het boek staat

Meer dan genoeg. Alle inhoud in de opleiding is uniek en exclusief. Er is geen enkele inhoudelijke herhaling, wel veel verdieping en verbreding. Er is veel kennis dat niet in het boek is opgenomen (het moest een dun boek blijven, zodat ook mensen die niet van lezen houden, het zouden willen lezen). Daarnaast lees je een boek in je eentje, tijdens de trainingen en daar tussendoor leer je samen met anderen en is het veel interactiever door alle verschillende werkvormen.

je levenservaring is voldoende

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De voorbeelden en opdrachten richten zich grotendeels op een werksituatie. Rake Vragen hebben het meeste effect wanneer jij als professional op een of andere manier invloed kunt uitoefenen op je omgeving. Als adviseur, beleidsmedewerker, leidinggevende, OR-lid, projectleider enzovoorts.

hoe samen een opleiding volgen, leuk is

In principe is het jullie besluit of je samen wilt deelnemen. Overweeg of je je vrij genoeg voelt in hun aanwezigheid en wat jouw leerproces het meeste versterkt. Ben je met meer dan 3 collega’s, neem dan vooraf contact op. Misschien is het dan beter om jullie deelname te spreiden, zodat jullie context niet te dominant wordt voor de andere deelnemers. Het is ook mogelijk om de opleiding als een in company aanbod op te nemen. De voorbeelden en opdrachten worden dan op jullie specifieke situatie aangepast.

Per persoon die deelneemt, moet je apart aanmelden. Het is niet toegestaan je inloggegevens te delen met iemand anders.

de verschillen op een rij

Rake Vragen is een specifieke stroming binnen systemisch werken. In de opleiding Rake Vragen nemen we de vorm van een vraag als uitgangspunt en wordt je echt heel goed in het gebruiken van vragen (ook in vragen die je hardop stelt).

In de opleiding modern systemisch werken gaat het over systemisch werken in de breedte, over hoe je dat op eigentijdse manieren in  kunt zetten. Vragen zijn hier een onderdeel van. Die komen voorbij maar dus als onderdeel van een breder spectrum.

oeps!

Als je gelooft dat je geen enkele invloed hebt op je omgeving of je voert alleen voorgeschreven procedures uit, dan is dit niet voor jou gemaakt.

Nee, er zijn geen andere kosten. Je hoeft geen studiemateriaal aan te schaffen. De lunch is inbegrepen. Je reiskosten en eventuele voorovernachting komen wel voor eigen rekening.

Stuur een bericht of bel met Fem Jacobs van onze back office 06 19 65 87 63.

Scroll naar boven