Kijk met systemische ogen

Hoe is het om te verliezen in een hoog-competatieve omgeving? Waar iedereen verwacht of misschien wel vindt dat jij moet winnen. The winner takes it all. Wat blijft er over van degenen die mislukken? Netflix maakte er een prachtige serie over: Losers Prachtig vanwege de gelaagdheid en omdat de topsporters zélf terugblikken.

De geportretteerde verliezers zijn zeker geen slachtoffers. Het gaat niet over de pijn maar het gaat over de reis. Het falen wordt in perspectief gezet en krijgt altijd een diepere betekenis, vaak zelfs op spiritueel niveau. Tegelijk is soms de pijn nog zo zichtbaar.

Wat zou jouw verhaal zijn?

De verhalen worden verteld in een groter perspectief. Het gaat niet alleen om de topsporter maar het gaat ook over de familie waar ze bijhoren, over het tijdsgewricht waarin het verliezen zich afspeelde. Zo maakt deze serie een referentiekader waarin je zelf je eigen leven op een andere manier kunt bekijken: stel dat er een aflevering over jou gemaakt zou worden, wat zou er over jouw familie verteld kunnen worden? Hoe is wat jij meemaakt deel van een specifiek moment in de tijd?

Kijk met systemische ogen

Kijk met systemische ogen en ontdek de lagen. Zo train je jezelf in het verwerken van deze kennis. Hier zijn een paar vragen die je tijdens het kijken aan jezelf kunt stellen:

  • Waar zat het vast? Waar was beweging mogelijk?
  • Wat was er als allereerste? Wat maakte dat iemand dit niveau wilde bereiken? Hoe zie je dat terug in het winnen en in het verliezen?
  • Wie of wat heeft er verloren? Is het alleen het individu? De familie van de persoon? De toeschouwers/omstanders? De sport?
  • Als je de gebeurtenis, het dieptepunt, in een lijn zou zien, verbonden met het verleden en de toekomst. Wat wordt dan zichtbaar?
  • Welk deel van het verhaal gaat ook over jou? Waar merk je dat aan? Hoe reageer je daar op? En: hoe maak je jezelf daar vrij van zodat je weer echt naar het verhaal van die persoon kunt kijken.

Deze vragen zijn specifiek voor deze serie ontworpen maar je zou gemakkelijk zelf vergelijkbare vragen kunnen maken wanneer je bijvoorbeeld een documentaire of film kijkt.

Als je merkt dat je te veel in het verhaal meegesleept wordt, laat het stellen van vragen dan los. Kijk over niet al te lange tijd de aflevering nog eens. Je zult zien dat het dan gelijk al makkelijker gaat.

meer
Rake Vragen

gratis
inspiratie

Volg alle blogs, video’s en podcasts van Siets Bakker over hoe zij Rake Vragen en systemisch werken gebruikt om een goed leven te leiden.

Je ontvangt iedere twee weken een mail met nieuwe inspiratie. Het is natuurlijk gratis en je kunt je elk moment afmelden.

Scroll naar boven