Holding space maken tijdens online meetings

Opnieuw mocht ik een bijdrage leveren aan het jaarlijkse magazine van mijn vrienden bij de School voor Coaching. Dit keer schreef ik samen met Leanne Steeghs (met wie ik Systemisch Wijzer geschreven heb) een column over hoe je een holding space kunt maken voor al die lastige online meetings, zodat je er de beste online meeting van kunt maken. 

Het is niet moeilijk en iedereen kan het. Je moet het wel ff weten. En doen.

Holding space: een recept voor waardevolle ontmoetingen

Helaas wordt er in de vaart der volkeren amper tijd en aandacht besteed aan space holding. Denk aan dagen waarop de ene bijeenkomst nog niet is afgelopen of de volgende (online) meeting begint alweer. Geen tijd om te landen of om goed af te hechten. Met als gevolg dat je vaak mensen aantreft die maar voor een deel aanwezig zijn: innerlijk nog niet gearriveerd of alweer vertrokken naar het volgende. Het is voelbaar wanneer iemand voluit aanwezig is in het hier-en-nu – en dus ook wanneer dat niet het geval is.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij vinden dat iedereen die met individuen of groepen werkt, in staat zou moeten zijn om een goede holding space te creëren. Eenvoudig gezegd betekent dit letterlijk een ruimte maken en (open)houden voor de groei en ontwikkeling van een individu of team. Het vraagt van jou als (team)coach om écht aanwezig te zijn in het hier-en-nu. Dit maakt het verschil tussen een gewoon goede (team)coachsessie of een werkelijk impactvolle sessie.

De techniek voor een vruchtbare holding space begint bij jezelf. Ze bestaat uit drie stappen en verloopt via een vaste volgorde.

Stap 1: Verbinding met je eigen lichaam

Een holding space creëren, begint met verbinding maken met jezelf. Hoe meer je in contact bent met je eigen lichaam, des te groter je waarnemingsbewustzijn is. Je lichaam is namelijk de antenne waarmee je informatie oppikt uit het systeem waar je op dat moment deel van bent. We geven je een aantal tips en tricks die hierbij helpen.

Neem een moment – voordat je bijeenkomst begint – om te voelen in welke mate je aanwezig en beschikbaar Zit je vooral in je hoofd of bewoon je ook je lichaam? Hoe vollediger je jouw lichaam bewoont, des te meer ruimte is er voor jouw waarnemingsbewustzijn.

Voel hoe het met je gaat. Zijn er actuele thema’s in je eigen leven die mogelijk van invloed zijn op je begeleiding? In dat geval werkt het veel beter om die thema’s te erkennen en een (denkbeeldige) plek te geven, dan ze (proberen) weg te moffelen.

Realiseer je dat jij vaak niet de enige bent, dat je een stem van het systeem vertegenwoordigt en mogelijk iets ervaart wat meer mensen ervaren. Stel regelmatig de vraag: ‘Ben ik de enige die dit ervaart of zijn er meer mensen die dit herkennen?’

Doe de ‘beschikbaarheidscheck’: ben ik als (team)coach voldoende beschikbaar om dit werk goed te kunnen doen? Een goede richtlijn is 80 procent aanwezigheid. Dit kun je natuurlijk ook tijdens de sessie nog een paar keer van binnen checken.

Stap 2: Verbinding met iets groters

Ieder systeem maakt deel uit van een groter geheel. Dat geldt ook voor jezelf. Zeker wanneer je een uitdagende (team)coachsessie tegemoet gaat, werkt het prettig en rustgevend als je zelf ook goed ‘ingebed’ bent in het grotere geheel. Dan kun je vanuit iets groters vertrekken, met als gevolg dat je minder hard hoeft te werken. Ook hiervoor volgen een aantal concrete tips. 

Blijf je bewust van je eigen fysieke omgeving en laat je niet ‘inzuigen’ in de materie. Zorg ervoor dat je lichaam altijd mee blijft doen. Een simpele truc is om af en toe bewust de rugleuning van je stoel op te zoeken en even rond te kijken. Dan zoom je vanzelf uit.

Maak gebruik van secure bases. Dit kun je doen door bijvoorbeeld dierbare personen, eerdere succeservaringen of een andere krachtbron in gedachten achter je of naast je te zetten. Zij kunnen je steunen en versterken, zeker in spannende situaties.

Reinig de fysieke ruimte. Dit kun je heel praktisch doen door de ruimte goed te ventileren. Op energetisch niveau kun je innerlijk vragenom om alle achtergebleven emoties, die horen bij gebeurtenissen vóór de datum van vandaag, op te ruimen.

Een andere energetische tip om verbinding met een groter geheel te maken is om jouw hoogst mogelijke potentieel uit te nodigen. Wat hierbij behulpzaam kan zijn, is om jezelf als het ware ‘verticaal uit te lijnen’. Dit doe je door een lijn te trekken vanuit de kosmos naar de aarde, die door jouw lichaam heen valt.

De verbinding met zowel de fysieke als de energetische omgeving zorgt ervoor dat je toegang hebt tot alles wat in wezen al beschikbaar is.

Stap 3: Verbinding met de ander(en)

Pas wanneer je de stappen 1 en 2 naar tevredenheid hebt afgerond, verbind je je met de ander(en). Je cliënt of het team ontmoet nu iemand die goed geworteld is, beschikbaar en verbonden met een groter veld. Je zult merken dat werken daardoor een stuk makkelijker en lichter wordt. Vaak lukt het ook beter om vrij te blijven van oordelen, intenties en angsten.

Waarschijnlijk komen deze drie stappen je bekend voor, maar doe je het ook zo? Deze volgorde is echt belangrijk, zeker voor (team)coaches, die hun vak meestal gekozen hebben omdat ze anderen graag willen helpen. We dagen je graag uit om superstreng te zijn en echt bij stap 1 – dus bij  jezelf – te beginnen.

Nodig alle deelnemers uit om ook hun aanwezigheid te optimaliseren door in te checken, hun overtollige ballast los te laten en hun intenties te delen. Zo wordt de gezamenlijke holding space optimaal en creëer je samen een waardevolle en veilige ruimte waarin alles mogelijk is.

Tot slot

Tot slot nog dit: je kunt deze techniek om een holding space te creëren overal oefenen: van thuis aan de eettafel tot tijdens een (online) vergadering. Je krijgt overal onmiddellijk en genadeloos feedback over de mate waarin jij (al dan niet) aanwezig en beschikbaar bent en wordt zo steeds bedrevener in het toepassen van de stappen.

meer
Rake Vragen

gratis
inspiratie

Volg alle blogs, video’s en podcasts van Siets Bakker over hoe zij Rake Vragen en systemisch werken gebruikt om een goed leven te leiden.

Je ontvangt iedere twee weken een mail met nieuwe inspiratie. Het is natuurlijk gratis en je kunt je elk moment afmelden.

Scroll naar boven