Hoe word je rijk?

Ken je dat? Dat mensen met wie je werkt ook een beetje vrienden worden? Dat gevoel had ik onmiddellijk bij de eerste kennismaking met Ans Tros, oprichter en voormalig directeur van de School voor Coaching.. Zonder intentie en met geen andere wens dan te ontmoeten deelden we ideeën en dromen en werd ik opgenomen in het systeem van de School voor Coaching. In het magazine dat de School voor Coaching jaarlijks uitgeeft, heb ik sinds onze eerste kennismaking een bijdrage mogen leveren. Hier is de column uit 2018 maar nog even actueel.

Hoe word je rijk?

Het is een oude mop: wil je weten hoe je rijk kunt worden? Schrijf een boek ‘Zo word je rijk’ en met de verkoop van dat boek word je vanzelf rijk. Maar het is allang geen grap meer. Er is een marketingstroom met aanbieders van online programma’s of fantastische bijeenkomsten waarin ze je vertellen hoe je net zo succesvol kunt worden als zij. Het eerste bewijs van hun succes zijn de hoge tarieven. Maar je boft: ‘Als je direct inschrijft krijg je 60% korting, deze kans krijg je nooit meer’. Zo wordt een kunstmatige schaarste gecreëerd. Je wordt niet aangesproken als professional maar als ‘ondernemer’ en het gaat over ‘je bedrijf’. Coaches lijken een gewilde doelgroep.

De marketing zit zo goed in elkaar dat mijn reptielenbrein overuren draait. Want ik durf niet zulke grote bedragen te vragen, ik wil de korting niet mislopen en plotseling voel ik me met mijn ZZP-status niet meer goed genoeg, ik moet kennelijk een bedrijf hebben.

Ik heb het geprobeerd. Ik heb alle technieken van deze mensen toegepast op mijn product Rake Vragen. Tegen het bewezen succes kan immers niemand op. Iedere keer als ik een boze mail terugkreeg, van een potentiële klant die zich door mijn marketingtaal belazerd voelde, dacht ik dat ik de technieken niet goed toepaste. Ik snapte het bedrijfgedoe ook niet. Zonder mij is er niets, geen aanbod, geen klanten, geen omzet. Het putte me uit.

Ware rijkdom

Ineens was ik er klaar mee. Genoeg. Ik hoef niet rijk te worden, ik wil genoeg om vrij te kunnen leven. Ik hoef geen hoge tarieven, ik wil niet bijdragen aan schaarste, ik hoef geen bedrijf. Ik wil met wat ik doe, van betekenis zijn. Beweging tot stand brengen. Het liefste moeiteloos. Waarin geld alleen waarde heeft als universeel ruilmiddel. Dat is mijn ware rijkdom. Wat is de jouwe?

 

meer
Rake Vragen

gratis
inspiratie

Volg alle blogs, video’s en podcasts van Siets Bakker over hoe zij Rake Vragen en systemisch werken gebruikt om een goed leven te leiden.

Je ontvangt iedere twee weken een mail met nieuwe inspiratie. Het is natuurlijk gratis en je kunt je elk moment afmelden.

Scroll naar boven