Doelen stellen met systemische slimheid

Als alles om je heen steeds verandert, met een snelheid die je soms nauwelijks kan bijhouden, hoe creeer je dan focus voor jezelf? Hoe bepaal je jouw doelen? Want wat vandaag logisch en verstandig, kan morgen wel belachelijk zijn. Hoe zorg je dat je doelen je niet vastzetten maar levengevend zijn?
Met een beetje systemische slimheid is het eigenlijk niet eens zo moeilijk. Het moeilijkste is misschien nog wel om jezelf toe te staan een andere logica te hanteren.

Doelen stellen

De meeste mensen bedenken wat ze willen bereiken en passen vervolgens allerlei strategieën toe om daar naartoe te werken. Een logische aanpak op het analytische niveau. Het heeft wel een paar nadelen:
Je kunt alleen die doelen stellen waarvan je weet dat je ze weet. Het bereik van je doel is gedefinieerd door wat jij kunt bedenken. Dit betekent dat je veel moois mist: namelijk alles wat buiten jouw voorstellingsvermogen ligt.
Wat je bedenkt is vaak verbonden met het verleden. Het is een reactie op wat er eerder was. Terwijl doelen juist toekomstgericht zijn!
Je moet het uit jezelf halen. De beweging die er vanzelf al is, is veel moeilijker toegankelijk als je zelf je doelen moet bedenken.

Proces om gevonden te worden door je doelen

In deze video heb ik een proces ontworpen waarin jij je kunt laten vinden door doelen i.p.v. dat je doelen construeert. Het is een stukje uit de 1e serie ‘Break out tijdens lock down’ waarin we met elkaar werkten aan versterken van levenskracht en verminderen van angst tijdens de corona lock downs. Als je op deze manier doelen stelt is de reis automatisch van net zo veel waarde als de bestemming, kom je op plekken die beter zijn dan je zelf had kunnen bedenken en je zult zien, er komen mensen en gebeurtenissen op je pad die jou helpen jouw doelen te realiseren. Ik doe het niet anders meer dan op deze manier.

meer
Rake Vragen

gratis
inspiratie

Volg alle blogs, video’s en podcasts van Siets Bakker over hoe zij Rake Vragen en systemisch werken gebruikt om een goed leven te leiden.

Je ontvangt iedere twee weken een mail met nieuwe inspiratie. Het is natuurlijk gratis en je kunt je elk moment afmelden.

Scroll naar boven