Uit de autobiografie van Bert Hellinger

Rake Vragen is ontstaan uit systemisch werk, bekend van opstellingen. Het werken met opstellingen is min of meer door meerdere mensen tegelijkertijd ontdekt maar degene die de bekendheid en de ontwikkeling echt een grote impuls gegeven heeft, is Bert Hellinger.

De autobiografie van Bert Hellinger

In de zomer van 2019 was ik als eindredacteur betrokken bij de vertaling van de autobiografie van Bert Hellinger van het Duits naar het Nederlands. Eerlijk gezegd zat ik niet zo te wachten op zo’n omvangrijk project dat er ff tussendoor kwam. Maar wauw, wat een ervaring. Het was heel verrijkend om zo dicht op zijn werk te zitten. Als je ooit de kans hebt om zoiets te doen: grijp het met beide handen aan.

De lagen in een vertaling

Het interessante van vertalen is dat je de tekst op zo ontzettend veel verschillende lagen leert kennen. Je leest de woorden die er staan, je leest de bedoeling van de auteur of wat je denkt dat de bedoeling is, je leest hoe het geschreven is in een andere cultuur en bedenkt hoe je het zo moet opschrijven dat je trouw bent aan het origineel en toch begrijpbaar maakt in de cultuur van de taal waar je in werkt.

Op deze manier werken aan de teksten van Hellinger gaven me enorm veel verdieping in mijn kennis over systemisch werk. Veel van wat hij schrijft herken ik als waar, terwijl ik het zelf nooit zo had kunnen zeggen. Nu ik het gelezen heb, vind ik de manieren om mezelf zo uit te drukken, moeiteloos. Ik voelde me echt bevoorrecht, en rijk om dit te mogen doen.

En heel eerlijk: niet alle stukken uit het boek zijn even sterk. Sommige stukken wijden bijvoorbeeld veel meer uit dan nodig is.

Ik deel graag een van de sterkere stukken met je. Het gaat over hoe je zorgt dat je je leven wijdt aan iets dat ook zonder jou kan blijven bestaan. Het heeft een opdracht in zich: maak dingen die zonder jou overeind blijven. Dat is de manier om gezonde systemen te creeeren. Eerlijk is eerlijk: als ik om heen kijk zie ik veel mensen juist het tegenovergestelde doen. Ze maken systemen waarin zijzelf in het middelpunt staan en de voorwaarde voor het voortbestaan.

Bouw je huis

met toestemming overgenomen uit ‘Mijn leven, mijn werk’, de autobiografie van Bert Hellinger

Als je iets wilt veranderen, dan maak je een plan. Je gaat van A naar B en overwint de hindernissen die je onderweg tegenkomt.

Begin 2018 heb ik alle activiteiten overgedragen aan mijn vrouw Sophie. Hieronder vallen de Hellingerschule en mijn uitgeverij Hellinger Publications. Deze uitgeverij heb in 2006 opgericht. Sindsdien zijn de meeste van mijn boeken via deze uitgeverij verschenen, alsmede die van enkele andere auteurs.

Ik voel dat mijn kracht langzaamaan steeds minder wordt met het ouder worden. Al geruime tijd is het zo dat ik mijn vrouw Sophie volg. Niet alleen in de organisatie van onze vele taken maar ook in de verdere ontwikkeling van het familieopstellen. Dit omvat bijvoorbeeld haar inzichten over de connectie tussen epigenetica, momenteel waarschijnlijk het meest opwindende onderzoeksveld in de biologie, en het familieopstellen.

Inmiddels is het ook zo dat ik niet meer degene ben die bij boekpublicaties in de openbaarheid treedt, maar dat mijn vrouw Sophie deze taak op zich heeft genomen. Zo mag deze autobiografie ook wel als mijn laatste veelomvattende werk worden beschouwd.

Wat betekent ‘Bouw je huis!’? Het betekent dat je het zo bouwt dat je kunt gaan zonder dat iemand iets van je verwacht. Het betekent, dat je het zo bouwt, dat iets, dat na jou verder mag en moet gaan, omdat het door jou ook aan anderen geschonken is, ook voor hen kan voortbestaan. Dus bouw jouw huis op een wijze dat dit geschenk voor anderen als een geschenk behouden blijft, zonder dat jij jezelf daarover nog druk hoeft te maken.

‘Bouw je huis!’ betekent dus ook dat iets zonder jou op een wijze kan doorgaan dat het niemand belast. Dat het mensen de vrije ruimte geeft iets als zodanig van jou over te nemen en verder te brengen. Zodat zij het als hun eigen mogen aannemen en verder voeren, in harmonie met wat hen gegeven en opgedragen is.

Het gebouwde huis blijft bewoond, het wordt opnieuw bewoond. Het bestaat omdat het besteld is, omdat het met liefde gebouwd is, omdat het op de toekomst gericht gebouwd is, omdat het het leven en de liefde dienend gebouwd is. Het is gebouwd en bereid voor het nieuwe dat komen moet.

meer
Rake Vragen

gratis
inspiratie

Volg alle blogs, video’s en podcasts van Siets Bakker over hoe zij Rake Vragen en systemisch werken gebruikt om een goed leven te leiden.

Je ontvangt iedere twee weken een mail met nieuwe inspiratie. Het is natuurlijk gratis en je kunt je elk moment afmelden.

Scroll naar boven