twee vragen of misschien wel drie

Op de kennisdag van TeamChange was ik de keynote speaker. Ik mocht een zaal met meer dan 100 teamcoaches, leidinggenden en procesbegeleiders een hele ochtend meenemen in hoe je contact maakt, wat contact is en hoe je dat via Rake Vragen, een professionele interventie kunt zijn.

Speciaal voor deze gelegenheid heb ik een nieuwe werkvorm met de kaartenset gemaakt. Deze werkvorm is handig als je een gesprek op een ander niveau wilt brengen, als je voorbij het welles-nietes wilt komen en je wilt dat degene(n) met wie je in contact bent zelf volledig eigenaar blijven over het proces.

Je kunt deze vorm één-op-één gebruiken maar net zo gemakkelijk met een groep of team. 

Uitgebreide beschrijving

 1. Het is heel eenvoudig, je begint met een aantal kaarten met Rake Vragen voor je. De complete set bestaat uit 50 vragen, voor sommigen is dat te veel. Zorg dat je in elk geval 10 vragen voor je hebt liggen met van iedere kleur 2 vragen.
 2.  Bespreek een context: waar gaat het over? Vaak zal de context een probleem of een doel zijn. Wat voor deze werkvorm heel geschikt is, zijn vraagstukken die meer moeite kosten dan je zou verwachten. Problemen of projecten die niet echt vooruit lijken te komen of waar mensen op leeglopen. Zonder context zijn de vragen niets. Zorg dat er een beperkte hoeveelheid tijd is om de context te bespreken. Zo help je elkaar om het echt over de belangrijkste elementen te hebben.
 3. Degene die begeleidt kiest twee vragen die goed zouden kunnen passen bij de beschreven context. Kies vragen die zo verschillend mogelijk zijn, die als het ware verschillende richtingen op wijzen.
 4. Dan zeg je het volgende: “Zal ik stellen of is een betere vraag? Of is er een andere vraag die nog beter is?”
 5. Zorg dit iedereen antwoord geeft. Verken samen waarom voor dit antwoord gekozen is. Stel het beantwoorden van de vraag in eerste instantie nog even uit.
 6. Daarna volgt in de inhoudelijke bespreking. Eindig dit deel met een afspraak of een besluit.
 7. Reflecteer op wat er mogelijk geworden is door het gesprek zo te voeren.

Beschrijving tijdens de kennisdag

Hier is de letterlijke beschrijving zoals ik die tijdens de kennisdag gebruikt heb:

 1. Maak van je tafel* een team. In gedachten, in je hart. Leg alle vragen voor iedereen zichtbaar neer.
 2. Wijs aan wie de teamcoach is.
 3. Een teamlid vertelt over waar het team mee worstelt.
 4. De teamcoach kiest twee vragen**, vanuit contact.
 5. Interventie: ‘zal ik jullie … vragen of moeten we het over … hebben?
 6. Het team reageert. 
 7. Daarna: reflectie

* Aan iedere tafel zaten 5-6 mensen.

** Ieder had 5 kaarten met Rake Vragen gekregen, per tafel lagen er dus 25-30 vragen.

meer
Rake Vragen

gratis
inspiratie

Volg alle blogs, video’s en podcasts van Siets Bakker over hoe zij Rake Vragen en systemisch werken gebruikt om een goed leven te leiden.

Je ontvangt iedere twee weken een mail met nieuwe inspiratie. Het is natuurlijk gratis en je kunt je elk moment afmelden.

Scroll naar boven