introductieprogramma Rake Vragen deel 3 (van 5)

Niet hoeven weten

Kijk eerst de video, luister naar de concepten en merk wat bij jou resoneert.

 

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

hoe het werkt bij mij

Uit de praktijk

Werken vanuit niet-weten betekent niet dat ik niets doe. Het is eerder een andere houding van waaruit ik werk. In praktijk gaat dat ongeveer als volgt:

Ik heb een afspraak met iemand die ik nog niet eerder ontmoet heb. Dat kan een collega zijn, een acquistiegesprek, iemand die werkt voor een opdrachtgever, maakt eigenlijk niet zo veel uit.

Voorbereiden vanuit weten betekent de website bekijken van de organisatie waar die persoon bij hoort, teksten lezen, de agenda vooraf willen weten, een mening hebben over de agenda, mijn eigen punten en doelen bepalen en strategieën bedenken om daar te komen.

Voorbereiden vanuit niet-weten betekent 30 seconden besteden aan het LinkedIn profiel van mijn gesprekspartner:

  • De mindset waarmee ik kijk is: wat is het eerste dat opvalt? Daarna klik ik weg.
  • Ik richt me aandacht op mezelf: hoe gaat het met mij? Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik aan de afspraak denk? Word ik zenuwachtig? Benauwd? Onverschillig? Kom ik in wedstrijdmodus? Het maakt niet uit wat het is, ik neem het alleen waar.
  • Daarna check ik de verbindingen. Vanuit welke verbindingen vindt deze afspraak plaats? Ik als Siets, ik als organisatieadviseur, ik als collega? Wie ga ik ontmoeten? Een persoon, een functie, een organisatie?
  • Tenslotte verken ik de beweging die de uitkomst van de ontmoeting moet zijn. Wat is de bedoeling en waar komt die vandaan?

Hoe spannender de ontmoeting voor mij is, hoe meer tijd ik besteed aan deze verkenningen. Net zo lang tot ik me zo ontspannen voel, dat ik in mezelf nergens meer iets vastzet. Dan kan ik vrij waarnemen en bijdragen op een manier die geen energie kost.

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

nu is het jouw beurt

Opdracht

Je kunt het al raden: de opdracht die bij deze video hoort is om de komende 24 uur te werken vanuit niet-weten. In elk geval in een van de gesprekken of afspraken die je zult hebben.

Het weten en niet-weten laat zich prima combineren. Als je je al voorbereid hebt vanuit weten, voeg je nu gewoon het niet-weten toe. Je zult merken dat juist door deze combinatie, op een andere, lichtere manier het weten kunt voorbereiden én beter om kunt gaan met onverwachte wendingen.

Let op! De boodschap is niet dat je je nooit meer vanuit weten moet voorbereiden. Sommige besprekingen vragen gewoon om dossierkennis, of er zijn inhoudelijke discussies nodig. De boodschap is dat als je voorbereiding vanuit niet-weten toevoegt, je efficiënter bent en meer resultaat behaald in het gesprek. Vanuit het niet-weten ben je namelijk veel gevoeliger voor informatie uit de onderstroom.

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

je hebt niet heel veel nodig

Combineer deze introductie met

Je hebt niet heel veel kennis nodig om te kunnen starten met Rake Vragen.

kaartenset

kaartenset Rake Vragen van Siets Bakker

app

app Rake Vragen van Siets Bakker

boek

boek Rake Vragen van Siets Bakker

Tenslotte nog even dit…

Ik deel graag maar het is niet toegestaan de link van deze pagina met anderen te delen.