Kijk de video (01:30) of lees het transcript onder de video. Ben je eigenlijk met je gedachten ergens anders? Kom dan later terug want het is zonde van je tijd als je kwaliteit van aanwezigheid eigenlijk te laag is om je de inhoud eigen te maken.

uitzoomen

transcript 

Stel Rake Vragen wanneer je andere technieken en tools je niet verder brengen. Een vriendin van mij werkte als manager in een ziekenhuis. Ze klaagde over de werkdruk: ik heb het ene probleem nog niet opgelost of het andere probleem dient zich al aan, zei ze. Ik loop alleen maar achter de feiten aan en kom er niet aan toe mijn team te organiseren. Ik ken haar al lang: ik weet wat een goede manager ze is. Ik had haar nog niet eerder zo horen klagen.

Ze zat vast in een patroon van hard werken, problemen oplossen en klagen. Ze kon alleen nog maar vertellen over de details, het grotere verband was onzichtbaar geworden.

‘Voor wat is het achter de feiten aanlopen een goede oplossing?’ vroeg ik haar. De vraag hielp haar om uit te zoomen. Als je inzoomt lijkt elk probleem op zich te staan, als je uitzoomt worden de verborgen verbindingen zichtbaar. Ineens besefte ze zich dat ze geen steun ervaarde van de directie. Met dit inzicht veranderde al die problemen die ze beschreven had, van betekenis. Ze kreeg direct nieuwe ideeën om het structureel op te lossen en wist wat haar te doen stond.

Dit is het beginpunt van Rake Vragen: uitzoomen om verbanden te kunnen zien.

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

Tenslotte nog dit

Deze content is exclusief bedoeld voor jou als gebruiker van de Rake Vragen app. Ik hoop dat het je plezier en beweging brengt, dat is mijn missie met Rake Vragen, maar het is niet toegestaan de link van deze pagina met anderen te delen. Ik vertrouw op je respect voor mijn werk. Als je de content wilt delen, adviseer dan om de app te installeren en aan te melden. Siets Bakker