Praktisch

systemisch werken


Gewoon, met je voeten op de grond.


Je balans vinden en houden. Zodat je toegang tot alles hebt.
En dat het nog leuk is ook.


Een training voor iedereen die meer wil weten over systemisch werken maar het ook graag praktisch houdt.

praktisch systemisch werken met Siets Bakker

Tijdens deze training leer je...


 • systemische signalen te herkennen die je vertellen dat er in de onderstroom iets niet klopt
 • hoe het goed kan gaan in systemen, en dus met jou
 • waarom nét zo veel nemen als je geeft, belangrijk is
 • hoe je de verschillen tussen medewerker en leidinggevende voor je laten werken
 • over de systemen die je goed kent: die maken dat je je thuisvoelt in het team (of juist niet!)
 • hoe je van waarde kunt zijn en bij kunt dragen zónder je grenzen te overschrijden
 • alle basisbegrippen van systemisch werken, helder uitgelegd en eenvoudig inzetbaar gemaakt

null

"Dit was een van de beste trainingen die ik de afgelopen 10 jaar gevolgd hebben. Bijna té veel kwartjes voor in mijn portemonee."


Astrid Tensen - senior productmanager

Een luxe training mét overnachting

Soms is het tijd om even goed voor jezelf te zorgen. Dit doe je door deze training te volgen. Je leert systemisch werken praktisch in te zetten op een hele fijne locatie, geheel verzorgd. Inclusief fijn eten, een overnachting en in een prettige omgeving. Een soort mini-werk-vakantie zou je kunnen zeggen!


Ik meld me direct aan

De eerstvolgende data

juni
29 en 30 juni 
in Valkenswaard

september
12 en 13 september
in Valkenswaard

een brede basis waar je járen lang plezier van hebt


€ 975,- (= € 805,79 ex. BTW)

deze training is perfect voor jou als je...

 • voelt dat er van alles gaande is in de onderstroom maar nog niet precies weet hoe daar mee om te gaan.
 • nu maar ook in de toekomst plezier wilt blijven houden in je werk en in wat je doet.

 • het soms lastig vindt om hoofd en hart met elkaar te verbinden, vooral in je werk.

 • in je werk graag wilt bijdragen maar niet ten koste van jezelf.

 • wel eens gehoord hebt van opstellingen, De Fontein hebt gelezen of gewoon meer wilt weten van systemisch systemisch werken.

 • je eraan toe bent om even pas de plaats te maken en wat tijd voor jezelf in te ruimen. 

Een training die je laat stralen

uniek programma

Het programma is uniek in zijn soort: we starten bij jouw praktijk en voegen daar steeds iets aan toe. Je leven wordt makkelijker.

coaching

Met een van onze coaches heb je in de voorbereiding een coaching waarin je samen de systemen waar jij bij hoort, verkent.

goed verzorgd

We werken twee volle dagen. Tussendoor staat een goede lunch voor je klaar en ook de koffie is top.

jij kiest

Na afloop kies je je eigen geschenk: de Rake Vragen kaartenset, een van de boeken van Siets of toch een ander boek.

1.001
moeilijke concepten eenvoudig uitgelegd
3.000+
eerdere deelnemers gingen je voor
€ 0,-
als je gebruik maakt van het STAP budget!

12+

oefeningen waar je gelijk wat aan hebt

Nog even samengevat:

 • je krijgt een coaching met een van de zeer ervaren Rake Vragen coaches, je kiest zelf de coach die jou het meeste aanspreekt.

 • je coaching geeft je inzicht in hoe gaat in de systemen waar jij bijhoort.

 • of je bespreekt met je coach iets uit de onderstroom waar je veel te veel last van hebt.

 • je krijgt direct toegang tot een online bibliotheek met video's, podcasts en ook boeken, over systemisch werk en wordt automatisch lid van de community.

 • je volgt twee trainingsdagen met Siets Bakker waarin ze je langs alle belangrijke elementen van systemisch werken leidt.

 • je stapt even lekker uit de routine, verbijft geheel verzorgd in een prachtige omgeving, inclusief overnachting.

 • het gaat áltijd over de praktijk, over hoe je zonder speciale voorwaarden het beter kunt laten gaan in de systemen waar jij bijhoort.

 • en andersom: dat het makkelijker wordt om erbij te horen.

 • je kiest of je de kaartenset Rake Vragen, een van de boeken van Siets Bakker of een ander systemisch boek mee naar huis neemt om je verder mee te verdiepen.

Aanmelden
Je krijgt direct toegang tot het online gedeelte
STAP subsidie logo

STAP subsidie van maximaal € 1.000,-

Voor alle trainingen en opleidingen van Rake Vragen kun je de STAP subsidie aanvragen. Zo betaal je zelf maar een klein bedrag of is het zelfs helemaal kosteloos voor jou.


Het aanvragen is makkelijk:

1) meld via onderstaande button aan, je ontvangt een STAP-aanmeldingsbewijs

2) dit bewijs stuur je naar het UWV

3) als het budget in dit tijdvak nog niet op is, wordt de subsidie toegekend en betaalt het UWV jouw deelnamekosten aan ons

                   

Alle vragen beantwoord - opleiding Rake Vragen

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Als jij in een complexe omgeving werkt of de omgeving is van grote invloed op je werk, dan is dit voor jou. Bijvoorbeeld als je coördineert, adviseert, begeleidt, inricht, vormt, stuurt, leidinggeeft of beïnvloedt. Je leert hoe problemen in het zichtbare deel van die omgeving vaak veroorzaakt worden in het deel dat voorbij het zichtbare is. En welke vragen je kunt stellen om dat weer zichtbaar te maken.

Maar behalve de overduidelijke meerwaarde voor je werk, betekent je deelname ook ontwikkeling van jezelf. Je leert jezelf (opnieuw) beter kennen en groeit als mens. Al was het maar door alle vragen die je je tijdens je deelname stelt.

Kan ik gebruik maken van de STAP budget van maximaal € 1.000,-?

Ja zeker! Al onze trainingen en opleidingen komen in aanmerking voor de STAP subsidie van maximaal € 1.000,- Je kunt de subsidie aanvragen door een STAP-aanmeldingsbewijs naar de subisdieverstrekker te sturen. Je krijgt het aanmeldingsbewijs door het formulier op deze pagina in te vullen: https://rake-vragen.com/home/opleiding-rake-vragen/
Als je subsidie-aanvraag wordt afgewezen omdat het budget op is, kun je vanaf 1 mei een nieuwe aanvraag doen.

Mijn werkgever betaalt voor mij en ik heb vooraf een factuur nodig of er is specifieke informatie (routecode/projectnummers/...). Hoe kan ik de betaling regelen?

Stuur een mail met de factuurgegevens en eventuele aanvullende instructies voor facturering (zoals routecodes of inkoopnummers) naar contact@rakevragen.com Na betaling van de factuur is je aanmelding definitief en wordt het boek naar het door jou opgegeven ontvangstadres verstuurd. Voor de handmatige verwerking van je aanmelding wordt € 25,- exclusief BTW aan administratiekosten in rekening gebracht.

Moet ik eerst de basistraining volgen?

Nee hoor, je kunt gelijk meedoen. Je bent van harte welkom. Het is wel aan te raden om vooraf het boek te hebben gelezen.

Wat kan ik na aanmelding verwachten?

Direct nadat je je hebt aangemeld, ontvang je je inloggegevens voor het platform van Rake Vragen. Hierin zie je gelijk de bonus waarin andere experts vertellen hoe zij Rake Vragen in hun werk gebruiken.

Bij je aanmelding kun je kiezen uit een van de drie boeken van Siets Bakker., die krijg je toegestuurd op het door jou opgegeven adres.

Twee weken voor de eerste trainingsdag, krijg je toegang tot de 6 modules die horen bij het thema van die trainingsdag. Dit gebruik je om je voor te bereiden op de training. Volg ze niet allemaal direct na elkaar. Het is effectiever om maximaal één module per week te volgen en die helemaal door te werken. De modules die je voor de trainingsdag niet gedaan hebt, kun je daarna gewoon alsnog doen.

Op de tweede trainingsdag krijg je de toolbox (toegang tot het online deel + de kaartenset) en na de derde trainingsdag krijg je wekelijks nog een Rake Vragen met een video uitleg over die vraag.

Hoeveel tijd kost deelname me?

De modules in het platform zijn verdeeld over de trainingsdagen. Bij iedere training horen 6 modules, met in totaal ongeveer 1,5 uur aan videomateriaal. Steeds met een ander onderwerp als thema. In de video’s krijg je de concepten en theorie uitgelegd. Het is de bedoeling dat je vooraf in elk geval alle video’s bekijkt, zodat we de tijd in de training niet hoeven te gebruiken om de concepten uit te leggen. De video’s zijn ook als podcast te beluisteren.

Bij iedere module zijn specifieke opdrachten toegevoegd. Alle opdrachten zijn zo gemaakt, dat je ze direct kunt integreren in je dagelijkse praktijk. Werk dat je toch al ging doen. De meeste deelnemers blijken zelfs tijd te besparen, doordat ze minder tijd kwijt zijn aan voorbereidingen, anderen overtuigen, minder weerstand ontmoeten en direct interventies doen die direct de juiste beweging op gang brengen.

Je hoeft niet alle opdrachten van alle modules te doen. Het is als een buffet: je neemt een beetje van alles en van wat naar meer smaakt, neem je nog een beetje. Reken per training op 2 – 5 uur extra voorbereiding.

Ik heb het boek gelezen. Wat kan ik dan nog leren?

Meer dan genoeg. Alle inhoud in de opleiding is uniek en exclusief. Er is geen enkele inhoudelijke herhaling, wel veel verdieping en verbreding. Er is veel kennis dat niet in het boek is opgenomen (het moest een dun boek blijven, zodat ook mensen die niet van lezen houden, het zouden willen lezen). Daarnaast lees je een boek in je eentje, tijdens de trainingen en daar tussendoor leer je samen met anderen en is het veel interactiever door alle verschillende werkvormen.

Welke voorkennis is nodig?

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De voorbeelden en opdrachten richten zich grotendeels op een werksituatie. Rake Vragen hebben het meeste effect wanneer jij als professional op een of andere manier invloed kunt uitoefenen op je omgeving. Als adviseur, beleidsmedewerker, leidinggevende, OR-lid, projectleider enzovoorts.

Ik weet al veel van systemisch werk, wat kan ik nog leren?

Als je bent opgeleid tot opsteller, systemisch coach of vergelijkbaar, dan is deze opleiding een mooie aanvulling. De theoretische achtergronden zijn vrijelijk aangevuld met overlappende concepten uit onder andere Theory U, Deep Democracy en NLP.

Ik wil samen met mijn collega’s deelnemen. Kan dat?

In principe is het jullie besluit of je samen wilt deelnemen. Overweeg of je je vrij genoeg voelt in hun aanwezigheid en wat jouw leerproces het meeste versterkt. Ben je met meer dan 3 collega’s, neem dan vooraf contact op. Misschien is het dan beter om jullie deelname te spreiden, zodat jullie context niet te dominant wordt voor de andere deelnemers. Het is ook mogelijk om de opleiding als een in company aanbod op te nemen. De voorbeelden en opdrachten worden dan op jullie specifieke situatie aangepast.

Per persoon die deelneemt, moet je apart aanmelden. Het is niet toegestaan je inloggegevens te delen met iemand anders.

Wat zijn de mogelijkheden na mijn deelname aan deze opleiding?

Er zijn twee keer per jaar exclusieve Masterclasses. Hiervoor kun je je alleen aanmelden als je deze opleiding hebt gevolgd. Je krijgt een uitnodiging per email. De Masterclasses gaan over actuele onderwerpen; je krijgt er de nieuwste inzichten en vaak zijn er gastsprekers.

Wat is het verschil met de opleiding Systemisch werken met Rake Vragen?

De opleiding Systemisch werken met Rake Vragen doe je helemaal online, in je eigen tempo én samen met de anderen van je leergroep en de lesstof is ingedeeld in level 1, 2 en 3 die in complexiteit toenoemen. Inhoudelijk ligt de nadruk meer op systemisch werken.

In de opleiding Rake Vragen op locatie ligt het zwaartepunt op de 3 traingsdagen en is de lesstof ingedeeld in drie thema's.

In de opleiding Systemisch werken met Rake Vragen krijg je per stap individuele coaching om de aangeboden inhoud gelijk goed te vertalen naar jouw praktijk. Deze individuele begeleiding ontbreekt in de opleiding Rake Vragen, daar vind je antwoorden op je persoonlijke leervragen tijdens de trainingsdagen.

De opleiding Systemisch werken met Rake Vragen is ingericht op niveau’s, van vragen als tool in level 1, via vragen als methode in level 2 en als manier van denken in level 3 en je sluit de opleiding af met een eindopdracht. De opleiding Rake Vragen leidt niet tot certificering en is ingericht naar thema: met op de eerste dag je kwaliteit van aanwezigheid als onderwerp, op de tweede dag hoe je vragen inzet en op de derde dag de systemen die reageren. Je krijgt bij deze opleiding nog een jaar lang iedere week een van de Rake Vragen met een uitleg toegestuurd, ter borging.

Wanneer is deelname aan deze opleiding níet geschikt voor mij?

Als je gelooft dat je geen enkele invloed hebt op je omgeving of je voert alleen voorgeschreven procedures uit, dan is dit niet voor jou gemaakt.

Zijn er nog andere kosten? Bijvoorbeeld voor studiemateriaal?

Nee, er zijn geen andere kosten. Je hoeft geen studiemateriaal aan te schaffen. De lunch is inbegrepen. Je reiskosten en eventuele voorovernachting komen wel voor eigen rekening.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stuur een bericht of bel met Fem Jacobs van onze back office 06 19 65 87 63.