cript> Marijke Spanjersberg
Marijke Spanjersberg

Marijke Spanjersberg

Het is een van de namen die je echt moet kennen. Zelfs zonder foto ;-)

Marijke is een de mensen in het systeemdenken die al jarenlang een gedegen bijdrage leveren aan het verder verspreiden van deze kennis. Hoeveel systeemdenkers zouden er door Marijke Spanjersberg zijn opgeleid? Het moeten er duizenden zijn, misschien wel tienduizenden. In haar kortere trainingen en uitgebreidere leergangen, onder andere voor het SIOO. Waar het systemisch denken soms wat bijna geimproviseerd onderwijzen wordt, kiest Marijke voor een stevige structuur als uitgangspunt.

Marijke is opgeleid als psycholoog en heeft gewerkt voor zowel overheidsorganisaties als bedrijven. 

Ze heeft samen met Peter Berkhout het Systeemspel ontwikkeld: "Aan de hand van een verhaal, in de vorm van een film, leren de deelnemers om met een systeembril te kijken naar samenwerkingsvraagstukken en krijgen ze manieren aangereikt om de vastgelopen situatie weer vlot te trekken."

Daarnaast heeft ze ook de 'triadentool' ontwikkeld. Een handige manier om netwerken te onderzoeken en de beste interventies te bedenken.

Voor het tijdschrift voor Conflicthantering, schreef ze een mooi artikel over de circulaire vraag. Klik hier te downloaden.

In de podcastserie 'De Werkprofessor' hoor je Marijke over hoe zij over samenwerkingsproblemen denkt en welke oplossingen zij via systeemdenken ziet:

Maak het je makkelijk

en ontvang iedere twee weken een blog of artikel over systemisch werken met Rake Vragen. Ter inspiratie. Uiteraard is het gratis, je kunt je elk moment weer afmelden en het is vrij van marketing-onzin.
Siets Bakker