cript> Jan Jacob Stam: meester in systemisch werk
Jan Jacob Stam: explorer

Jan Jacob Stam

Zonder Jan Jacob Stam zou het landschap van systemisch werk er heel anders uit gezien hebben. Hij houdt niet van de titel maar voor ontelbare mensen is hij een ware meester.

  • in 2000 richtte hij, tot groot genoegen van Bert Hellinger, het Bert Hellinger Instituut Nederland op. Duizenden, duizenden professionals zijn door hem en het instituut opgeleid, in de traditie van Hellinger. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld.
  • Hij richtte in 2002 uitgeverij Het Noorderlicht op en zorgde zo dat er Nederlandstalige literatuur van hoge kwaliteit over systemsich werken beschikbaar kwam. Zowel als uitgever als in de rol van vertaler.
  • Zelf schreef hij Het verbindende Veld, Vleugels voor verandering, Systemisch coachen, Tegen de stroom mee en De meedogenloze schoonheid van de samenleving.
  • Hij begeleidde ontelbare organisaties, hun professionals en directies met allerlei systemische interventies.
  • Hij ontwikkelde vele vormen om de systemische kennis in te zetten. Een van de bekenste is de 'boedelscheiding'. Een proces waarmee je op een goede manier afscheid van elkaar kunt nemen en zorgen dat beide delen weer vrij zijn.
  • Nadat hij na het overlijden van Bert Hellinger zich teruggetrokken heeft uit het Bert Hellinger Instituut Nederland, heeft hij een nieuw bedrijf opgericht: TeamConnect. Met TeamConnect 'werkt met organisaties om werkelijk goede, productieve en energie-gevende teams mogelijk te maken'.

Luister naar Jan Jacob Stam in de podcast 'De systemische teamcoach' van Anne Jan de Witte:

Maak het je makkelijk

en ontvang iedere twee weken een blog of artikel over systemisch werken met Rake Vragen. Ter inspiratie. Uiteraard is het gratis, je kunt je elk moment weer afmelden en het is vrij van marketing-onzin.
Siets Bakker