cript> Bert Hellinger
Bert Hellinger

Bert Hellinger

Als je aan systemisch werken denkt, dan denk je automatisch aan Bert Hellinger (1925-2019). Hij ontwikkelde zich na de eeuwwisseling als de toonaangevende stem in systemisch werken, hij heeft bijvoorbeeld de basis gelegd voor veel van de begrippen die in systemisch werken tot het standaard jargon zijn gaan behoren.

De ingang voor hem was de werking van de gewetens. Hij ging ervanuit dat mensen in al hun gedrag en opvattingen trouw zijn aan een van de drie gewetens:

  • het familiegeweten
  • het groepsgeweten
  • Geist (vaak ook het universeel geweten genoemd)

Voor zijn stijl van werken bestaat een prachtig Duits woord: rücksichtslos. In deze blog vind je een verslag van een seminar dat Siets Bakker eens bijwoonde.

Hier is een opname van een seminar in de typische Hellinger stijl:


In zijn werk gebruikte Hellinger vaak verhalen en parabels. Ook heeft hij veel gedichten geschreven. 


Hellinger schreef meer dan 100 boeken over systemisch werken. De wijsheid is voordurend onderweg en De kunst van het helpen zijn ware klassiekers en verplichte kost voor iedereen die zijn werk wil leren kennen. Als je meer over hem en zijn leven wilt lezen, kies dan voor Mijn leven, mijn werk

Bert Hellinger was de inspiratie van een hele generatie opstellers en systemisch werkers, waaronder Jan Jacob Stam, Bibi Schreuder en Els van Steijn.

Maak het je makkelijk

en ontvang iedere twee weken een blog of artikel over systemisch werken met Rake Vragen. Ter inspiratie. Uiteraard is het gratis, je kunt je elk moment weer afmelden en het is vrij van marketing-onzin.
Siets Bakker