cript> Veld (volgens systemisch werken)
veld volgens systemisch denken

Veld

Er zijn vele stromingen in de filosofie, psychologie en in spirituele disciplines die het woord 'veld' gebruiken. Zo ook systemisch werken. Hier is de definitie van een veld vanuit systemisch werken gerederneerd:

Een veld bestaat uit alle verbindingen die op een bepaald moment zijn geactiveerd en dus interactie creëren. Stel je voor dat je een uitnodiging voor een feestje krijgt. De uitnodiging is echt heel grappig gemaakt, je hebt er gelijk zin in. Met anderen die ook zijn uitgenodigd heb je het erover, je bespreekt wat je zult dragen of welk cadeau je zult meenemen. Al die dingen tezamen, het maken en ontvangen van de uitnodiging, het bespreken en je verheugen, zijn verbindingen die samen het veld van dat feestje vormen. Met al het plezier dat al in die interacties zit, zal het ongetwijfeld een gedenkwaardige avond worden.

Het verschil met een systeem is dat een veld tijdelijker van aard is. Het is wat er hier en nu gecreëerd wordt. Ook buitenstaanders (ten opzichte van het systeem) kunnen tot het veld behoren. Als de verbindingen van het contact verbroken zijn, lost het veld als vanzelf weer op. Het veld heeft ook geen eigenschappen of karakter van zichzelf zoals een systeem dat wel heeft. 

Maak het je makkelijk

en ontvang iedere twee weken een blog of artikel over systemisch werken met Rake Vragen. Ter inspiratie. Uiteraard is het gratis, je kunt je elk moment weer afmelden en het is vrij van marketing-onzin.
Siets Bakker