cript> systemisch werk: een definitie
systemisch werk

Systemisch werk

Systemisch werken is bekend geworden via de methode ‘opstellingen’. Opstellingen hoeven echter niet per se systemisch te zijn. In systemisch werken staan drie uitgangspunten centraal:

  1. 1. Werken vanuit fenomenologie: wat neem ik waar?
  2. 2. Denken in systemen: bij welk systeem hoort dit?
  3. 3. Luisteren naar de gewetens: wat probeert te overleven?

Systemisch werken is in Nederland en Vlaanderen een volwassen vakgebied; er zijn verschillende stromingen, er zijn veel kleinere en grotere communities op social media, er is een uitgebreide opleidingsinfrastructuur en een gespecialiseerde uitgeverij (Het Noorderlicht).

Sommige stromingen hebben het over 'systemisch werk', andere hebben het over 'systemisch werken'. Ieder met een eigen uitleg waarom die keuze de beste is. 

Rake Vragen is een van de stromingen in systemisch werken: het maakt gebruik van de drie genoemde uitgangspunten en vertaald dat in het werken met vragen en een manier van denken. Andere stromingen hebben vooral opstellingen als basisvorm. Denk aan systemische paardencoaching, opstellingen met het lichaam of online opstellingen. 

Maak het je makkelijk

en ontvang iedere twee weken een blog of artikel over systemisch werken met Rake Vragen. Ter inspiratie. Uiteraard is het gratis, je kunt je elk moment weer afmelden en het is vrij van marketing-onzin.
Siets Bakker