cript>Systeem van herkomst
systeem van herkomst

Systeem van herkomst

In het gangbare systemische taalgebruik wordt vaak gesproken over ‘je systeem van herkomst’. Hier wordt mee bedoeld het allereerste systeem waar je ooit bij hebt gehoord. Dat systeem schept het referentiekader voor alle andere systemen. Als er veel geweld was in je systeem van herkomst, accepteer je onbewust geweld als norm, als normaal. Als je volwassen bent, kun je gemakkelijk vast komen te zitten in thema’s die met geweld te maken hebben.
Als je contact met je systeem van herkomst kunt hebben – zowel naar buiten, in je dagelijks leven, als naar binnen, in je hart – heb je toegang tot alle verbindingen. Als dat door welke omstandigheden dan ook niet mogelijk is, vermindert dat je bandbreedte. 

Persoonlijke ontwikkeling of -leiderschap gaat vaak over het leren kennen en hanteren van de patronen die uit je systeem van herkomst zijn ontstaan.

Maak het je makkelijk

en ontvang iedere twee weken een blog of artikel over systemisch werken met Rake Vragen. Ter inspiratie. Uiteraard is het gratis, je kunt je elk moment weer afmelden en het is vrij van marketing-onzin.
Siets Bakker