cript>systemische zinnen met dobbelstenen: raak gooien
voor deze methode heb je de dobbelstenenset 'Zo kun je het ook zeggen' nodig.

raak gooien

Neem een situatie in gedachten die energie trekt.

Gooi eerst de donkerblauwe dobbelsteen. Dat is hoe je contact maakt met het systeem. Het is alsof het je toegangsticket is. Vraag jezelf af wat de tekst betekent in relatie tot de situatie die je in gedachten hebt. Vul in wat het beste past bij de drie puntjes (…), probeer het met zo weinig mogelijk woorden te zeggen.

Gooi nu de lichtblauwe dobbelsteen. Deze helpt je om te voelen hoe je antenne reageert. Doe net alsof de suggestie die de dobbelsteen geeft, werkelijk voelbaar is. Vul in wat het beste past bij de drie puntjes (…), probeer eventueel een paar varianten.

Soms levert de combinatie van 2 en 3 al zo veel informatie op, dat de volgende stappen niets meer toevoegen. Stop in dat geval met deze oefening en vertaal je inzichten naar de beste acties.

Met de eerste twee dobbelstenen heb je iets gezegd over de situatie, groene dobbelsteen breng je het in beweging. Gooi de groene dobbelsteen. Het is een vraag die je kunt stellen. De vraag zou over de situatie kunnen gaan maar je zou de vraag ook aan jezelf kunnen stellen. Als je de vraag lastig vindt, probeer dan een paar verschillende antwoorden uit.

De oranje dobbelsteen is de versterker. Het woord dat je hiermee gegooid hebt, versterkt de eerdere zinnen. Het is even puzzelen: op welke plek in de zinnen kun je dit woord het beste toevoegen? Het is geen taalkundig spelletje maar laat je antenne (lichaam) reageren op het verschil.