fbpx

Ontdek

Rake Vragen


Je bent op de goede plek als je meer wilt weten over Rake Vragen!
Rake Vragen zijn ontdekt en ontwikkeld door Siets Bakker. Ze heeft Rake Vragen ontwikkeld, zodat jij een hele makkelijk bruikbare manier hebt om de kennis van familie- en organisatieopstellingen zelf te gebruiken.

Rake Vragen kunnen je helpen om op een andere manier naar een situatie of uitdaging te kijken. Je hebt niet veel nodig om met Rake Vragen aan de slag te gaan. Een vraag kan al voldoende zijn om iets in beweging te brengen dat anders steeds maar zou vastlopen.

 

Het antwoord op wat Rake Vragen zijn

Rake Vragen zijn vragen die beweging brengen. De vragen maken los wat vastzit. Zelfs als je niet eens weet wat er vastzit. Of zelfs dát er iets vastzit. Je bent dan al zo aan iets gewend, dat het niet eens in je opkomt dat er iets vastzit, en dat daar iets aan te doen valt. Maar beweging, dat iets stroomt, dat is de natuurlijke manier van zijn. Want alles is met elkaar verbonden. Dat maakt ook de huidige tijd ons meer dan duidelijk.

Bekijk deze video (05:48 minuten) om erachter te komen waarom het belangrijker wordt om ook je systemische brein te ontwikkelen. En dit ontwikkelen is niet zo moeilijk: begin met het stellen van andere vragen. Vragen die over verbinden gaan. Rake Vragen.


 

Hoe Rake Vragen werken

De ingrediënten van Rake Vragen:

1. de kwaliteit van je aanwezigheid
Wat je doet voordat je de vraag stelt en hoe je naar een antwoord luistert, is minstens even belangrijk als de kwaliteit van de vraag zelf. Wees je bewust van de bedoeling waarmee je de vraag stelt. Waarom stel je deze specifieke vraag? Er is geen goede of foute manier, maar het is belangrijk om te weten met welke intentie je de vraag stelt.

2. de vraag die je stelt
Gewone vragen, analytische vragen, hebben antwoorden nodig. Je hebt de informatie nodig die het antwoord oplevert. Rake Vragen hebben geen antwoorden nodig. Via je Rake Vragen kijk je naar patronen en verborgen verbanden. Rake Vragen onthullen verborgen verbanden, laten zien welke problemen eigenlijk symptomen zijn van iets anders, en geven hier vervolgens betekenis aan door een plan te maken en een beslissing te nemen. Rake Vragen vragen nooit om details of voorbeelden, ze nodigen altijd uit tot uitzoomen. Stel beide soorten vragen.

3. de systemen die reageren op de vraag
Je weet nooit waar het antwoord vandaan komt, je weet nooit welk systeem zal reageren en je kunt het niet forceren. De beste manier om hiermee om te gaan, is door af te spreken dat je het niet weet en dat is prima. Wees bereid om te luisteren, welk systeem ook antwoordt.

Rake Vragen gaan over het creëren van beweging en het herstellen van de natuurlijke stroom van het leven. Vanuit deze innerlijke staat kan leven stromen.

Je weet dat het ‘raak’ is wanneer

  • je weet dat het niet om de vraag gaat en je onverschillig tegenover het antwoord staat, maar je bent nog steeds erg geïnteresseerd. In deze toestand is het proces dat door de vraag wordt veroorzaakt het belangrijkste. Door dit proces kan de natuurlijke stroom van het leven worden hersteld zonder veel moeite te hoeven doen.
  • je hebt het gevoel dat er vragen bij je komen in plaats van dat je hard probeert om de perfecte vraag te vinden. Dit betekent dat je verbonden bent met iets groters dan de casus of situatie zelf. In deze staat ben je gevoeliger voor de verborgen verbanden van wat het probleem is.

 

Breng zelf beweging in situaties die vastzitten

Maak kennis met Rake Vragen op de manier die jij wilt: volg de gratis Kennismakingstraining Rake Vragen, lees de blogs, kijk de video’s of luister naar de podcasts.

Er zelf mee aan de slag? Ontdek wat Rake Vragen jou kunnen brengen! Lees het boek, gebruik de toolbox (incl. Rake Vragen-kaartenset) of check de app. Wil je meer? Kom naar de 1-daagse workshop De Basis van Rake Vragen, meld je aan voor het Expert Programma of start vandaag al met het 100% Online Programma. Meer informatie vind je in de shop en bij het workshopaanbod.