opleiding modern systemisch werken

👉Deze opleiding systemisch werken is er voor dappere en vastberaden professionals.

👊Voor als je ook doorhebt dat nog harder werken en nog beter je best doen uiteindelijk alleen maar ten koste van jezelf gaat. 

👍Leer hoe systemen functioneren waardoor jij moeiteloos jezelf kunt zijn en succes boekt.

de opleiding systemisch werken van Siets Bakker

onze aanpak

1

modern

Onze opleiding systemisch werken zit vol met de laatste inzichten en kennis. De klassieke inzichten zijn vertaald naar de wereld van hier en nu.

2

blended

De opleiding bestaat uit 4 trainingsdagen en 20 online modules waarin alle theorie uitgelegd wordt. Inclusief reflectievragen, werkboek, bonus en boekentips.

3

praktisch

Alles, letterlijk álles, is er in de opleiding systemisch werken op gericht dat jij het zelf in je eigen leven en werk kunt gebruiken. Toepasbaarder dan dit, wordt het niet.

onze visie

In de opleiding systemisch werken maken we geen onderscheid tussen familiesystemen of organisatiesystemen. Jij staat centraal. Wie jij bent, hoe jij deel bent van verschillende systemen in jouw leven, hoe deze elkaar en jou beïnvloeden en je helpen om je dromen te verwezenlijken of juist niet. We gebruiken alles wat er is en werken dus zowel met opstellingen als met andere systemische werkvormen. Steeds vanuit het perspectief van jouw leven. Onze aanpak is misschien wat onconventioneel: het is zeer doeltreffend en eigentijds.

wat je
leert

vraag veel

Siets Bakker tijdens de opleiding systemisch werken

"De kennis en wijsheid over hoe je delen met elkaar verbindt is belangrijker dan ooit tevoren. Het behoort tot de algemene ontwikkeling van ieder mens en professional, die nu zo nodig is."

ons
aanbod

de verdubbelaar

 • De online modules bevatten de inhoud die je normaal in 6 trainingsdagen zou leren. De uitleg, de oefeningen, de verdieping kun je nu op eigen tempo volgen, zo vaak als je wilt.
 • In de besloten online omgeving staan de kennis modules voor je klaar. Kijk de video. Lees het transcript. Luister de .mp3. Verdiep met de bonus en geniet van de boekentips.
 • Je volgt de modules zo vaak als jij wilt, een jaar lang. De modules worden 3 weken voor de eerste trainingsdag geactiveerd.

dag 1: jouw systemen

 • Weten waar je bij hoort en wat dat betekent. Je bent geboren in een familie, er is niemand die geen voorouders heeft. Wat dat betekent, komt op de eerste trainingsdag aan bod.
 • Als professional stel je al dit beschikbaar voor het systeem waar je voor werkt.
 • Alle patronen en dynamieken die dit veroorzaakt, leer je kennen op de eerste trainingsdag. Van jezelf en van de anderen.

dag 2: de verbindingen goed regelen

 • De tweede trainingsdag besteden we aan het leren kennen van hoe de delen in systemen onderling verbonden zijn.
 • In de klassieke systemische benadering zijn dit de vier wetmatigheden: oorsprong, compleetheid, ordening en uitwisseling. Als die verbindingen goed geregeld zijn, heb je positieve ervaringen zoals gezondheid, plezier en succes. 
 • Je leert waar je op letten moet en hoe je  verbindingen anders kunt organiseren.

dag 3: communiceren met systemen

 • Er is een specifieke manier waarop systemen laten weten hoe het met ze gaat. Als het goed gaat ervaar je flow, plezier en succes. Als het niet goed gaat, zijn er heel veel verschillende oorzaken die je kunt aanwijzen. 
 • Het herkennen dat er iets niet goed zit in de verbindingen vraagt een specifieke manier van luisteren en waarnemen.
 • In de opleiding systemisch werken oefenen we hier veel mee en leer je hoe deze informatie te gebruiken..

4 systeemrommel

 • Op de vierde trainingsdag brengen we het geheel nog een stap verder: soms is namelijk wat jij meemaakt, niet alleen van jou. Soms is het ook of vooral, van een systeem waar je bij hoort. De tweede trainingsdag besteden we aan het leren kennen van hoe de delen in systemen onderling verbonden zijn.
 • De dynamieken in dat systeem bepalen wat wenselijk en logisch is om te doen. Dat ontslaat niemand van zijn verantwoordelijkheid om goed te doen.
 • We pakken een paar grote thema’s beet en onderzoeken die met systemische kennis. Zodat er een gezonde handelingsruimte ontstaat, voor jou en voor anderen.

certificaat en masterclasses

 • We sluiten de opleiding systemisch werken af met een kennistoets en een praktijkproef. Het goed afleggen van beide onderdelen levert je het certificaat op.
 • Twee keer per jaar zijn er exclusieve masterclasses voor (oud)deelnemers van opleidingen. De onderwerpen zijn heel divers maar het gaat áltijd over de laatste ontwikkelingen van systemisch werken en Rake Vragen. 
 • Altijd door Siets gegeven, soms met een collega. De masterclasses helpen je je kennis te onderhouden, je netwerk verder uit te bouwen en je kunt jezelf weer even opladen.
logo van de NOBCO voor de 18 PE punten voor de opleiding systemisch werken

Aan de opleiding systemisch werken zijn 18 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: nobco.nl

Nog beter je best doen is niet langer een oplossing. Ook slimmer werken of het beter weten niet. De problemen van nu vragen nieuwe oplossingen, met nieuwe tools. Systemisch werken biedt de beste antwoorden.

data

januari 2024

24 januari, 28 februari, 20 maart en 24 april in Culemborg. 

volgende groep

24 januari, 28 februari, 20 maart en 24 april in Culemborg. 

onze trainers

Siets Bakker tijdens de opleiding systemisch werken

Siets Bakker

Siets is een van de voorlopers in systemisch werken. Ze is auteur van Systemisch wijzer, Rake Vragen en Onderstroommanagement. Ze is keynote speaker en een zeer ervaren opleider. Haar stijl is speels, direct en vol humor.

Monique De Heer tijdens de opleiding systemisch werken

Monique de Heer

Monique is een fantastische trainer en opsteller. Met heel veel finesse en precisie laat ze zien wat de onderliggende dynamieken zijn. 

op fijne, luxe locatie

tijden& locatie

De opleiding systemisch werken is bij VRIJ in Culemborg

locatie

Onze trainingslocatie is VRIJ in Culemborg. Een mooie plek, tegen het water aan. Je kunt hier goed parkeren (gratis). Of gebruik een OV fiets vanaf station Culemborg.

lunch

Een lekkere gezonde lunch is inbegrepen, afgestemd op jouw dieetvoorkeuren.

En natuurlijk is er goede koffie met alle soorten melk en verse thee.

tijden

Steeds 3 weken voor een trainingsdag krijg je toegang tot de 5 modules van die dag. 

De trainingsdagen starten om 10:00 en we eindigen rond 16:00.

de modules

jouw systemen

systemen
jouw familiesysteem
verbindingen en patronen
de juiste plek
beschikbaar en bereid

de verbindingen kennen

bestemming
compleet
voeding
projecties en overdracht
trauma en fragmentatie

communiceren met systemen

contracteren
holding space
systemen lezen
opstellen
ontwerpen van interventies

systemisch toepassen

systemische reflectie op een organisatie
processen bij symptomen
systemisch evalueren
systemische handelingen
systemische zinnen

impact

Deze opleiding geeft je belangrijke wegwijzers naar de onderstroom die je anders zo wel eens kunnen missen. Je wordt op een fundamentele manier anders aan het denken gezet waarbij Siets de dingen heel helder en praktisch uitlegt.
Anne
mediator
Deze opleiding geeft je belangrijke wegwijzers naar de onderstroom die je anders zo wel eens kunnen missen. Je wordt op een fundamentele manier anders aan het denken gezet waarbij Siets de dingen heel helder en praktisch uitlegt.
Anne
mediator
Deze opleiding geeft je belangrijke wegwijzers naar de onderstroom die je anders zo wel eens kunnen missen. Je wordt op een fundamentele manier anders aan het denken gezet waarbij Siets de dingen heel helder en praktisch uitlegt.
Anne
mediator

samen
gevat

De theorie en concepten staan op de achtergrond, jouw dagelijkse praktijk staat op de voorgrond. Systemisch werken is zo veel meer dan opstellingen. Vanuit onze praktijk hebben we een heel scala aan methoden en technieken ontwikkeld: je krijgt ze allemaal.

Door deze andere invalshoek is de opleiding aantrekkelijk met en zonder systemische achtergrond.

FAQ

Dat zul je zelf moeten bepalen. De opleiding systemisch werken is voor jou als je…
– Beter wilt begrijpen hoe families, organisaties en het leven zelf in elkaar zitten.
– Jezelf wilt blijven ontwikkelen en durft te reflecteren.
– Lol hebt in oplossen van hardnekkige problemen.
– Meer wilt weten van systemisch werken maar met beide benen op de grond wilt blijven staan.
– De best mogelijk partner en/of ouder wilt zijn.
– Met mensen (samen)werkt.
– Bij wilt blijven bij de kennis die nu belangrijk is.
– Gelijk wilt kunnen toepassen wat je leert.
– Graag een training volgt op locatie (bij lockdown wordt het verplaatst).

Alles wat je weten moet krijg je aangeboden in de opleiding. Iedereen, met elke achtergrond, met iedere functie.

Ja dat kan. Meld je aan en kies voor ‘overboeking’ bij betaalwijze. Je ontvangt direct een factuur per mail. Na betaling van de factuur is je aanmelding definitief. Een andere mogelijkheid is om je werkgever te vragen contact op te nemen via contact@rakevragen.com met instructies voor facturering (sommige werkgevers werken met routecodes of inkoopnummers).

Nee, er zijn geen andere kosten. Je krijgt alles wat nodig is.

Wij laten ons regelmatig auditen en zijn lid van NRTO, een vakvereniging voor training en opleiding. Het lidmaatschap gaat gepaard met een uitgebreid inhoudelijk onderzoek waarin opbouw, didactiek, processen en ontwikkeling stevig getoetst worden. 

Bovendien is deze opleiding met 18 PE punten geaccrediteerd door de NOBCO.

Tenslotte evalueren we steeds met deelnemers en luisteren naar de feedback.

Scroll naar boven