Een van de charmante kenmerken van Rake Vragen is dat je het niet Goed hoeft te doen. Bekijk de video’s (00:59 en 00:50) of lees de transcript onder de video’s om te begrijpen waarom.

uitnodigen

transcript 

Bij de start van een project vroeg de projectleider aan ieder teamlid: ben je gecommitteerd aan dit project? Door de manier waarop de vraag gesteld werd, had ik het gevoel dat er een goed en fout antwoord was. Het werd pijnlijk stil. De projectleider benadrukte nog eens hoe belangrijk het was dat iedereen aan boord was. Iedereen had al ja gezegd, behalve ik. Ik voelde me onder druk gezet en m’n zin in het project was nu al verdwenen.

Maak van je vraag een echte uitnodiging. Wees bereid om alle antwoorden te horen. Zodat een ja een echte ja is. De projectleider had ook kunnen vragen: waar ben je aan gecommitteerd? Een vraag die een uitnodiging is levert een enorm hoge kwaliteit van informatie op.

Hoe het verder ging…

transcript 

Twee weken later was er een moment om met de projectleider in gesprek te gaan over dat eerste overleg. Hij vond het slim van zichzelf om op deze manier ons commitment af te dwingen. Ik vroeg hoe hij de kwaliteit van onze betrokkenheid ervaarde. Hij zei dat hij zich vaak eenzaam voelde in dit project. Ik gaf toe dat ik eigenlijk in dat eerste overleg al afgehaakt was, uit teleurstelling dat er geen interesse leek te zijn in wat de informatie die ik had waardoor ik geen 100% betrokkenheid kon beloven. In dit gesprek werden de echte verbindingen gemaakt. We bleken heel goed te kunnen samenwerken, nog steeds ben ik trots op wat we toen bereikt hebben.

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

Tenslotte nog dit

Deze content is exclusief bedoeld voor jou als gebruiker van de Rake Vragen app. Ik hoop dat het je plezier en beweging brengt, dat is mijn missie met Rake Vragen, maar het is niet toegestaan de link van deze pagina met anderen te delen. Ik vertrouw op je respect voor mijn werk. Als je de content wilt delen, adviseer dan om de app te installeren en aan te melden. Siets Bakker