introductieprogramma Rake Vragen deel 4 (van 5)

Jij, jouzelf en jouw

Kijk eerst de video, luister naar de concepten en merk wat bij jou resoneert.

 

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

hoe het werkt bij mij

Uit de praktijk

Patronen trekken patronen aan. Dat betekent dat wat jij zelf kent, je ook makkelijk herkent in de ander. Dat gaat onbewust. Als je bijvoorbeeld in Brabant opgegroeid bent maar je woont nu in de Randstad en je komt iemand tegen die ook uit Brabant komt, dan heb je direct al een verbinding met elkaar. Er gebeurt gelijk iets. Iets waar ik als West Fries niet bij kan komen. Met mij kun je dat niet hebben.

Veel patronen ontstaan in je jeugd. Die patronen zijn sterk en onuitwisbaar. Hoe jij bent opgegroeid bepaalt voor een groot deel jouw filters. Ik ben de oudste van vier dochters. Ik heb als kind altijd veel verantwoordelijkheid gehad. Wij gingen bijvoorbeeld graag zwemmen. Ik zorgde dat we met z’n vieren veilig bij het zwembad kwamen. Als we geld meekregen om een ijsje te kopen, dan paste ik op het geld. Dat ging gewoon zo. Als volwassen vrouw gaat het nog steeds zo. Ik kom altijd in situaties waarin ik me geroepen voel om verantwoordelijkheid te nemen. Ik trek dat aan, dat is wat ik waarneem en waar ik op reageer. Ik filter wat ik waarneem op verantwoordelijkheid. Eerlijk gezegd zou ik een baan zonder verantwoordelijkheid ook vreselijk saai vinden. Ik zou het dan heel druk kunnen hebben én me tegelijkertijd kapót vervelen.

Het kennen van je patronen is belangrijk. Hoe beter je je patronen kent, hoe beter je kunt checken of jouw waarneming en reactie met jou en je patronen te maken heeft of juist niet.

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

nu is het jouw beurt

Opdracht / deel 1

Deze opdracht vraagt jouw aanwezigheid. Vraagt dat jij bereid bent om met open hart te onderzoeken hoe jouw filters en patronen gevormd zijn. Ben je hier niet toe bereid? Prima, sla de opdracht dan gewoon over.

Beantwoord eerst de volgende vragen. Schrijf je antwoorden op. Het opschrijven dwingt je om keuzes te maken en precies te zijn.

  • Hoe zag het gezin eruit waarin jij bent opgegroeid? Wat wat jouw plek in het gezin (oudste, zoveelste, jongste)?
  • Wat waren de omstandigheden waarin jij bent opgegroeid? Denk aan thema’s als gezondheid, armoede, liefde, stabiliteit en veiligheid. Als het zwaar en moeilijk was: beschrijf het nuchter en afstandelijk, zonder te voelen hoe het toen was.
  • Wat heb je in die omstandigheden goed geleerd? Waar verlangde je naar?
Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

we gaan verder

Opdracht / deel 2

Dat was toen. Het tweede deel van deze opdracht gaat over nu. De vragen hebben de bedoeling je bewust te maken van jouw patronen en filters. Meer niet. Je hoeft niets met de antwoorden. Je hoeft niets te veranderen. Je hoeft niets te verbeteren. Het allerbeste dat je kunt doen is met open ogen en open hart je te realiseren dat het kennelijk zo is.

  • Hoe zie je in de keuzes die jij in je volwassen leven hebt gemaakt, waar je (waarschijnlijk onbewust) trouw of loyaal geweest bent aan de manier waarop jij bent opgegroeid?
  • Op welke manier zijn de doelen die jij hebt je in leven, verbonden met de antwoorden uit het eerste deel van deze opdracht?
  • Zijn er taken of opdrachten die jij uit jouw opvoeding hebt meegenomen, die je nu in je volwassen leven probeert uit te voeren? Zo ja, van wie zijn die taken of opdrachten werkelijk? (Als ze niet werkelijk van jou zijn dan kun je ze niet succesvol uitvoeren.)
Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

een review als cadeau

Een vraag van mij aan jou

Ik neem aan dat deze introductietraining je aanspreekt, je hebt inmiddels het vierde deel gevolgd. Fijn! Reviews zijn zo ongelofelijk belangrijk geworden dat ik me over mijn schroom heen zet en je vraag een review over Rake Vragen te schrijven die ik mag gebruiken op mijn website en social kanalen. Je zou me er een groot plezier mee doen. Dankjewel alvast

13 + 15 =