introductieprogramma Rake Vragen deel 1 (van 5)

Bovenstroom en onderstroom

Kijk eerst de video, luister naar de concepten en merk wat bij jou resoneert.

 

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

hoe het werkt bij mij

Uit de praktijk

De tekst schrijf ik medio augustus 2020. De eerste volledige lockdown ligt al weer een poosje achter ons, de lobbyisten van de kappers, de horeca en de sportscholen zijn tevreden, het RIVM en OMT zijn de onvoorwaardelijke acceptatie van hun adviezen en besluiten verloren. COVID is niet weg, het laait weer op, nu bij andere groepen. 

Er is is héél erg veel nieuws over COVID. Heel veel meningen, vaak volledig tegengesteld. Een heel aantal persoonlijke ervaringen van mensen die ziek zijn geweest, van IC verpleegkundigen en van mensen die in verzorgingshuizen werken. Op dit moment ken ik niemand uit mijn directe omgeving die COVID heeft gekregen. En dan zijn er nog de voorspellingen over de effecten op de economie. Gaan we een grootschalige recessie of zelfs depressie in? Sommige economen lijken te jubelen bij de eerste tekenen van hun gelijk. Ik kan nog wel even doorgaan maar het punt is wel duidelijk.

Als ik luister naar alle berichten dan raak ik verlamd. Ik word angstig en onzeker. Ik kan het in mijn lichaam voelen: ik zet mijn adem vast. 

Iedere keer als ik dit voel doe ik een stapje naar achteren. Dan denk aan dat beweging natuurlijker is dan stilstand. Ik kijk naar de berichten en vraag me af welke vanuit stilstand komen en welke beweging brengen. Dan kijk ik opnieuw: waar wordt gereageerd vanuit de bovenstroom? Waar is informatie uit de onderstroom?

Deze interne dialoog voer ik regelmatig, ik raak vaak overweldigd door alle berichtgeving. Ik wil me er ook niet voor afsluiten. Maar ik wil ook niet angstig door het leven gaan, angst is een vorm van vastzetten. De dialoog brengt mijn gedachten weer in beweging, ik kan weer uitademen.

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

nu is het jouw beurt

Opdracht

Ontdek hoe de bovenstroom en de onderstroom zich tonen in jouw leven. Vraag je voor de rest van de dag af welke informatie bij de bovenstroom hoort en welke bij de onderstroom. Onderstaand nog een kleine opsomming van de belangrijkste verschillen.

Bovenstroom informatie

  • is meetbaar, het gaat om feiten, data, wat anderen ook kunnen waarnemen. Het is in de wereld buiten jou.
  • is gericht op het oplossen van problemen
  • krijg je door in te zoomen, meer te weten over iets

Onderstroom informatie

  • vind je in de binnenwereld. De ‘taal’ van deze informatie bestaat uit lichamelijke sensaties. Bijvoorbeeld een onderbuikgevoel, adem dit stokt of kriebels
  • gaat over verbindingen: waar hoort het bij? wat is de betekenis?
  • krijg je door uit te zoomen, door te zien welke delen met elkaar communiceren

 

Tip! Volg deze introductietraining samen met een collega of vriend(in). Deze en de andere opdrachten leveren interessante gesprekken en informatie op. Laat je collega of vriend(in) zich aanmelden via www.rakevragen.com/introductietraining-rake-vragen

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens