Het laatste deel van deze serie. Over waar de ander innerlijk mee verbonden is. Bekijk de video’s (00:48 en 00:43) of lees de transcript onder de video’s.

waar de ander is

transcript 

Ik gaf eens een training voor een groep rechters. Behalve rechter, waren deze mensen ook manager. De training was onderdeel van een managementopleiding. Als ik ze een opdracht gaf, dan zei ik: doe deze opdracht als manager, niet als rechter. Rechters moeten inzoomen op details en feiten, managers moeten uitzoomen en sturen op onderlinge verbindingen.

De innerlijke verbinding van degene aan wie je de vraag stelt, kan een heel andere zijn dan wat jij denkt. Veel conflicten ontstaan hier. Luister daarom met in je achterhoofd de vraag: waar komt dit antwoord vandaan? Vanuit welke innerlijke positie?

Hoe het verder ging…

transcript 

Rechter zijn is zo’n beroep dat deel van je identiteit wordt, net als arts, journalist of politicus zijn. In de communicatie met anderen staat deze identificatie vaak voorop. Het is het dominante systeem. Op alles wat er in deze managementopleiding aangeboden werd, reageerden ze eerst als rechter, daarna pas als manager. Eerst een weging en oordeel, daarna pas kwam leiderschap. In het voorbeeld maakte ik gebruik van deze kennis door ze steeds expliciet als manager uit te nodigen aanwezig te zijn.

Siets Bakker stelt Rake Vragen met uitroeptekens

Tenslotte nog dit

Deze content is exclusief bedoeld voor jou als gebruiker van de Rake Vragen app. Ik hoop dat het je plezier en beweging brengt, dat is mijn missie met Rake Vragen, maar het is niet toegestaan de link van deze pagina met anderen te delen. Ik vertrouw op je respect voor mijn werk. Als je de content wilt delen, adviseer dan om de app te installeren en aan te melden. Siets Bakker