Over deze video

Bij alle vragen zijn meerdere invalshoeken mogelijk, ik kies er steeds een. Volg je eigen interpretaties en invalshoeken en voed je met de mijne uit de video.

Ter aanvulling…

Soms verleidt het ‘systeem’ (lees: de context waar je op dat moment mee verbonden bent), je om iets te doen dat eigenlijk niet bij jou hoort. Dat kan gedrag zijn, je wordt veel bozer dan gepast is. Dat kunnen overtuigingen zijn, bijvoorbeeld het collectieve wereldbeeld dat bewoners van de wijk waarin ook jij woont, hebben. Het kunnen ook emoties, vaardigheden, dromen enzovoorts zijn. Soms neem je -onbewust- iets over dat niet bij jou hoort.

Het werkt twee kanten op: het kan als een handige hulpbron dienen, bijvoorbeeld om vaardigheden te leren, maar het kan je ook uitputten. Doordat je iets doet dat eigenlijk niet bij jou hoort. Dan neem je het -opnieuw onbewust- over.

Als je hard werkt, flink je best doet, veel geeft en het put je uit, dan is altijd goed om deze vraag te stellen: bij wie of wat hoort dit werkelijk? Zodra je het onderscheid kunt maken, ontstaat er keuze ruimte.

Nog meer inspiratie

Over afstemming gesproken

Zo werkt het dus. Er is een kennelijke, automatische afstemming op de omgeving. Zelfs metronomen doen dat.

Ditzelfde mechanisme zien we bij mensen: je stemt je, onbewust, af op je omgeving. Zo kun je gevoelens, opvattingen enzovoorts overnemen die niet van jou zijn.

Scroll naar boven